Bancile straine si-au redus expunerea pe Romania cu 2 miliarde de euro

Autor: Liviu Chiru 25.10.2009

Expunerea bancilor straine pe Romania a scazut cu aproape doua miliarde de euro in trimestrul al doilea, pana la 84,19 miliarde de euro potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale (BRI).

Calculata in dolari, expunerea inregistra o crestere cu peste patru miliarde, la 118,9 miliarde de dolari, insa aceasta se datoreaza in special aprecierii euro fata de dolar.

Potrivit analistilor, expunerea ia in calcul toate interesele bancilor straine in Romania. Cum majoritatea bancilor locale sunt detinute de grupuri internationale, activele acestora sunt incluse in aceste raportari, chiar daca nu reprezinta datorie transfrontaliera, fiind finantate in buna masura prin depozite atrase pe plan local.

Cea mai mare expunere pe Romania o au in continuare bancile austriece, cu un total de 42,5 miliarde de dolari (30 de miliarde de euro). Bancile franceze au o expunere de 15,8 miliarde de dolari (11,2 miliarde de euro), iar cele italiene se apropie, cu 13,3 miliarde de dolari (9,4 miliarde de euro). Finantarile transfrontaliere acordate de bancile straine totalizau in iunie 79,1 miliarde de dolari (56 de miliarde de euro), fiind impartite aproape egal pe maturitati mai mici de un an si respectiv de peste doi ani.

Cea mai mare parte a expunerilor este concentrata in sectorul privat nebancar, cu un total de aproape 55 de miliarde de dolari (39 mld. euro). In sectorul bancar finantarile cross-border sunt de 11,29 miliarde de dolari (8 mld. euro), iar in sectorul public de 12,2 miliarde de dolari (8,4 mld. euro).

In primavara, Fondul Monetar International si BNR au obtinut angajamentul a noua grupuri financiare internationale cu o pozitie puternica pe plan local ca isi vor mentine finantarile pentru subsidiarele locale si le vor oferi sprijin in caz de necesitate. Retragerea brusca a finantarii externe era considerata in primavara un risc major pentru stabilitatea economiei, in conditiile in care doar datoria pe termen scurt totaliza 22 de miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, apropiindu-se astfel de rezervele valutare ale BNR, de 26 de miliarde de euro.

In cazul bancilor, modificarile operate de BNR in privinta cerintelor de constituire de rezerve minime obligatorii au determinat o reorientare a datoriei de pe termen scurt catre scadente mai lungi.