Politicienii nu mai pot conduce singuri tara. Vrem un patronat puternic in constructii

Autor: Catalin Lupoaie 25.10.2009

Asociatia Pro BCA, care reuneste cei mai mari producatori de BCA, afirma ca urmatoarele sase luni vor fi cele mai grele din ultimii 10 ani pentru industria producatorilor de materiale de constructii, pentru ca pe fondul crizei politice si al alegerilor prezidentiale, in primul trimestru din 2010 vor avea loc schimbari ale administratiei, care vor intarzia platile catre companiile de constructii.

Consumul de BCA a scazut anul acesta cu 30% in volum, pana la 2 milioane de metri cubi, in timp ce preturile au scazut in medie cu 16-17%. In acest context, valoarea pietei de BCA s-a redus cu peste 45%, pana la 120 mil. euro. In cel mai optimist caz, producatorii de profil estimeaza pentru anul viitor o crestere de 5%, iar cel pesimist o contractie de 10%.

"In perioada octombrie 2009 - aprilie 2010 se va atinge fundul crizei. Estimam ca piata constructiilor va reveni pe crestere abia in a doua jumatate a anului viitor, dupa ce se va finaliza procesul de restructurare a administratiei si vor incepe sa fie accesate fondurile europene. Insa adevarata crestere a pietei se va resimti abia in a doua jumatate a anului 2011", a declarat Marius Marin, vicepresedintele Asociatiei Pro BCA si CEO al grupului Macon-Simcor.

Pentru a reduce costurile, producatorii vor prelungi perioada de reparatii capitale la unitatile de productie in aceasta iarna, pana cand vor vinde stocurile acumulate.

"Cred ca reparatiile capitale se vor intinde pe o perioada mai lunga in aceasta iarna, de aceea este foarte importanta prelungirea ordonantei privind somajul tehnic pentru cel putin primele trei luni din 2010", afirma Nicolae Dusu, presedintele Asociatiei Pro BCA si proprietarul companiei Celco Constanta. Aceeasi decizie o va lua si producatorul Soceram, care va relua productia in functie de ce se va intampla la nivel politic in prima parte a anului. "Anul acesta nu a fost deloc stabilita o politica de dezvoltare a economiei, am schimbat bugetele si strategia din mers", sustine Roxana Gheorghe, presedintele Soceram.

Patronatele au o putere prea mica

Dusu afirma ca in Romania companiile mari trebuie sa formeze patronate puternice, care sa reduca impactul crizei politice, asa cum se intampla in Germania, unde mediul de business este intotdeauna consultat de guvern. "Este tot mai clar ca politicienii nu mai pot conduce tara singuri. Legislatia este realizata fara sprijinul unui pol serios al patronatelor care sunt implicate in mod direct in economie si cunosc adevaratele probleme. Patronatele trebuie sa se asocieze pe ramuri economice, pentru a avea un cuvant greu de spus in crearea politicilor pe termen mediu si a executiilor bugetare multianuale", sustine Dusu.

Asociatia Pro BCA va avea in urmatoarea perioada intalniri cu Patronatul din Industria Cimentului (CIROM) si Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), pentru a crea un patronat solid in industria constructiilor. In prezent, din Asociatia Pro BCA fac parte grupul Macon-Simcor, Celco Constanta, Soceram (Prahova), Ecoblock (judetul Constanta) si Somaco Grup Prefabricate, care controleaza circa 60-70% din piata. In industria de BCA lucreaza circa 4.000 de salariati in peste zece unitati de productie.

"Vrem sa participe toti producatorii de BCA la aceasta asociatie, pentru a realiza o constructie patronala solida si sa contribuim la realizarea unei legislatii fiscale, care sa permita constructia unor proiecte de investitii pe termen mediu si lung. tara asta nu poate sa fie buna in toate domeniile, trebuie sa stabilim ce domenii trebuie sa fie prioritare", afirma Dusu. Potrivit lui, activitatea producatorilor a fost afectata si de faptul ca tot mai multi distribuitori de materiale de constructii au avut probleme financiare in acest an si au intrat chiar si in insolventa.

Ideea este sustinuta si de Marin de la Macon, care considera ca in Romania s-a dezvoltat un "campionat al insolventelor" pentru ca este inadmisibil ca administratorii firmei care au adus compania in faliment sa continue sa conduca operatiunile si sa mute operatiunile pe o alta entitate juridica nou formata.