Criza politica a scumpit deja finantarea externa. Cum comentati?

Autor: Razvan Voican 25.10.2009

In timp ce politicienii se cearta pe formarea unui nou guvern, perceptia investitorilor straini se inrautateste din nou, tocmai cand Romania are mai multa nevoie de bani.



Criza politica prelungita a facut ca Romania sa devina mai riscanta decat Ungaria si Croatia in ochii investitorilor straini, prima de risc pentru finantarile externe urcand cu jumatate de punct procentual in ultima luna.

Cotatiile CDS-urilor pentru Romania - care masoara costul riscului de nerambursare a datoriilor - au crescut la 2,55 puncte procentuale, in timp ce in cazul Ungariei sunt la 2,01 puncte. Daca la sfarsitul lunii septembrie Romania ar fi emis euroobligatiuni la o dobanda de 6,5-7% pe an, acum ar plati cu cel putin 0,5% mai scump. In aceste conditii, statul are mare nevoie de cele 2,5 mld. euro de la FMI si UE pentru finantarea deficitului bugetar. In acelasi timp, cresterea primei de risc de tara scumpeste finantarile externe atrase de banci sau companii.

Bancile ar putea fi nevoite sa recurga la noi imprumuturi subordonate de la actionarii majoritari pentru consolidarea capitalului, iar costul mai mare al finantarilor provocat de criza politica va fi resimtit intr-o masura si de clienti.

In acelasi timp, agentiile de evaluare financiara au avertizat ca intarzierea banilor de la FMI poate antrena inrautatirea ratingului Romaniei, adica un factor in plus de scumpire dramatica a finantarii externe.

Chiar daca FMI si UE isi trimit expertii in inspectie in Romania saptamana aceasta, banii nu vor fi eliberati fara ca la Bucuresti sa fie instalat un guvern cu puteri depline, ceea ce inseamna ca Ministerul Finantelor ar putea recurge luna viitoare la imprumuturi masive de pe piata interna pentru finantarea deficitului bugetar.

Efectul: cresterea dobanzilor la lei si o noua serie de scumpiri ale creditelor in moneda nationala. Pe langa scumpirea finantarilor externe, criza politica a scumpit deja si moneda euro.

"Agitatia politica recenta si probabil temerile ca acordul cu FMI ar putea fi intrerupt au provocat slabirea leului cu peste 2% fata de euro. Totusi, anuntul ca FMI va trimite o misiune la Bucuresti este de asteptat sa atenueze intr-o masura presiunile asupra leului, cel putin pentru o vreme", comenteaza Dumitru Dulgheru, analist al BCR. Euro a ramas vineri in jurul nivelului de 4,29 lei.