Noyer, BCE: Bancile au reinceput sa isi asume riscuri excesive

Ziarul Financiar 26.10.2009

Christian Noyer, membru in Consiliul de conducere al Bancii Centrale Europene, a atentionat ca bancile continua sa isi asume aceleasi riscuri care au condus la criza financiara si a spus ca acestea ar trebui mai degraba sa isi pastreze lichiditatile decat sa le ofere bancherilor si investitorilor, informeaza Reuters.

Comentariile acestuia vin pe fondul reformelor pregatite la nivel global pentru reducerea riscurilor pe care bancile le pot transfera sistemului financiar.

Noyer a declarat ca profiturile impresionante ale bancilor, anuntate in ultimele saptamani, sunt de fapt rezultatul politicilor publice de combatere a crizei si nu ar trebui interpretate drept o revenire a sectorului bancar.

"Exista semne ca o parte din institutiile financiare au reinceput sa isi asume riscuri asemanatoare celor care au condus la aceasta criza", a spus Noyer la o conferinta financiara din Singapore, indicand ca pachetele salariale ale bancherilor au reaparut, acestea nefiind conforme cu performantele bancilor.