Credit Suisse si UBS sunt "scutite" de la plata impozitelor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 26.10.2009

Banca elvetiana Credit Suisse nu va plati impozite in acest an desi este pe punctul de a realiza un profit anual de ordinul miliardelor de franci, scrie presa elvetiana.

Aceasta situatie paradoxala se explica prin faptul ca legislatia fiscala permite deducerea pierderilor comerciale, a declarat purtatorul de cuvant al bancii, Marc Dosch.

Dupa pierderea record de 8,2 mld. franci elvetieni (5,4 mld. euro) inregistrata in 2008, Credit Suisse nu va plati impozite in 2009, in ciuda profitului cumulat de 5,9 mld. franci (3,9 mld. euro) anuntat pentru primele noua luni ale acestui an.

Si rivala UBS, care a suferit pierderi de 4,4 mld. franci in 2007 si 19,7 miliarde in 2008, se afla in aceeasi situatie. Banca nu este in prezent in masura sa determine cu exactitate cand va plati din nou impozite, a declarat purtatoarea sa de cuvant, Eveline Muller. Credit Suisse a raportat saptamana trecuta rezultate pe trimestrul trei pe masura rivalelor sale mai solide din Statele Unite, castigurile generate de operatiunile sale de investment banking ajutand grupul elvetian sa inregistreze un profit net peste asteptari, desi analistii au avertizat ca este posibil sa nu mai fie inregistrate astfel de profituri substantiale, scrie The Wall Street Journal.

Banca elvetiana a raportat un profit net in valoare de 2,4 miliarde de franci elvetieni (1,6 miliarde de euro) pe trimestrul trei, comparativ cu o pierdere de 1,3 miliarde de franci in perioada similara a anului trecut. Analistii se asteptasera la un profit net de 1,72 miliarde de franci.

"In cazul in care conditiile de pe piata raman pozitive, ne asteptam sa ne mentinem la acest nivel. Chiar daca ne confruntam cu o inrautatire a conditiilor, credem ca Credit Suisse este in pozitie sa inregistreze rezultate bune", a declarat CEO-ul bancii, Brady Dougan.

Rezultatele trimestriale vor fi considerate probabil o dovada ca banca elvetiana a facut mai bine fata crizei financiare decat multe dintre rivalele sale. Credit Suisse a anuntat, de asemenea, ca doreste sa semnaleze investitorilor ca pune fonduri deoparte pentru un dividend "rezonabil" pe 2009.".