Actionarii Soceram vor construi doar trei fabrici din noua din cauza scaderii pietei

Autor: Catalin Lupoaie 26.10.2009

Constructia fabricilor va fi finantata in proportie de 85% prin imprumuturi bancare, actionarii reusind sa atraga si fonduri nerambursabile de 5 milioane de euro.



Producatorul de materiale de constructii Soceram din Bucuresti, care anunta in urma cu doi ani un program de investitii de 150 mil. euro in construirea a noua fabrici, si-a redus ritmul investitiilor din cauza scaderii cererii si va finaliza doar trei unitati de productie in care va investi circa 60 mil. euro.

Compania a finalizat deja anul trecut o fabrica de caramizi, marca Durotherm, in localitatea Doicesti, judetul Dambovita, in urma unei investitii de 20 mil. euro.

"Vom continua investitiile in noi unitati de productie si vom finaliza inca doua fabrici de BCA, una la inceputul anului 2011 si cea de-a doua la sfarsitul aceluiasi an. Investitiile pe care le-am anuntat in urma cu doi ani erau viabile pentru acel moment, cand piata era in crestere", a declarat Roxana Gheorghe, presedintele Consiliului de Administratie al Soceram. Noile fabrici de BCA vor avea o capacitate de productie de 1.250 de metri cubi pe zi.

Compania si-a prelungit astfel termenul de finalizare a investitiilor cu circa doi-trei ani, fata de 2009, cum era previzionat initial. Investitiile Soceram au fost amanate si pentru ca cifra de afaceri va scadea anul acesta cu circa 25% in lei, pana la 104 mil. lei (circa 24 mil. euro). Compania are in prezent doua fabrici de BCA la Bucov (Prahova) si Doicesti (Dambovita), doua fabrici de caramizi la Urziceni (Ialomita) si Doicesti, unde mai detine si o unitate de productie de gleturi, adezivi si mortare. Insa, in prezent fabrica de caramizi de la Urziceni si cea de BCA de la Bucov sunt inchise din cauza scaderii cererii si a lucrarilor de modernizare. In urma inchiderii fabricilor, dar si datorita construirii noii fabrici de la Doicesti, numarul angajatilor a scazut cu circa 20%, pana la 500 de salariati.

Compania este detinuta de consortiul format din companiile Metaleuroest si Elsid Titu, precum si de omul de afaceri Burchiu Nicolae, care a intrat in actionariat in 2004 in cadrul unei tranzactii de 2,6 milioane de euro. Suma includea valoarea pachetului de 80,44% din actiunile Soceram achizitionate de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si un program de investitii. Metaleuroest este detinuta de oamenii de afaceri Mihai Tufan si Stelian Anastasescu din Campina, care controleaza si compania Elsid Titu.

Planuri date peste cap

Actionarii Soceram au reusit sa contracteze inca din anii trecuti credite de la banci precum Piraeus Bank sau Bancpost, care vor finanta 85% din investitie. "Investitiile sunt finantate in proportie de 85% de la banci si am obtinut si 5 milioane de euro fonduri nerambursabile. Noi am investit deja partea noastra de 15% in achizitionarea terenurilor si plata avansului pentru echipamente", afirma Gheorghe.

Planul initial al companiei era sa construiasca in perioada 2008-2010 noua fabrici de materiale de constructii, dintre care sapte de BCA si doua de caramizi, insa anul acesta scaderea de peste 40% a consumului de materiale de zidarie a schimbat planurile companiei.

Businessul Soceram este realizat in proportie de 70% de vanzarile de BCA, restul de 30% reprezentand vanzarile de caramida.

"Anul viitor va creste ponderea caramizilor la circa 50% din business, pentru ca va lucra la capacitate maxima noua fabrica de la Doicesti, care produce 600 de metri cubi pe zi", afirma Gheorghe.

Consumul de BCA a scazut anul acesta cu 30% in volum, pana la 2 milioane de metri cubi, in timp ce preturile au scazut in medie cu 16-17%. Aceeasi situatie s-a inregistrat si pe piata de caramida, unde regresul a fost de 30-40% fata de 2008.