Grecii de la Emporiki incearca sa treaca pe profit

Autor: Liviu Chiru 26.10.2009

Grupul financiar elen Emporiki Bank, detinut de gigantul francez Credit Agricole, are in plan sa isi aduca subsidiarele din regiunea Europei de Sud-Est pe profit pana in 2011, dar si sa extinda operatiunile, astfel incat sa atinga o "masa critica" pe aceste piete.

Grecii sunt prezenti pe plan local din 1996, insa operatiunile lor au ramas la o scala foarte redusa.

La jumatatea anului, Emporiki Bank Romania inregistra o pierdere de 8,96 milioane de euro, la active de aproape 201 milioane de euro. Soldul creditelor acordate clientelei a urcat in primele sase luni cu 1,7%, pana la 111,9 milioane de euro.

"Prioritatea strategica pe termen scurt este de a stabiliza operatiunile si revenirea pe profit", potrivit unei prezentari pentru analisti a managementului grupului Emporiki. Un alt obiectiv este cresterea moderata pe segmentele corporate si IMM (intreprinderi mici si mijlocii), pentru atingerea unei "mase critice", dar si extinderea prudenta in zona de retail. Grupul mai are subsidiare in regiune in Albania si Bulgaria.

Emporiki a inceput in Romania din 2008 sa isi extinda reteaua teritoriala, pregatind astfel dezvoltarea pe segmentul de retail. In prezent, banca opereaza o retea de 36 de agentii. Grecii au inceput un proces de rebranding, aduagand pe sigla si numele Credit Agricole. Deocamdata, schimbarea logoului se va face doar in documente si materialele promotionale, urmand ca elementele vizuale (siglele unitatilor) sa fie schimbate intr-o alta etapa.

Banca a lansat ieri noi produse pe zona de retail, oferind clientilor persoane fizice posibilitatea de a opta pentru o perioada de gratie de maxim 12 luni, timp in care nu platesc principalul imprumutului (rata lunara contine doar dobanda pentru sumele imprumutate). Perioada de gratie se aplica la cele trei credite oferite de banca: de nevoi personale fara ipoteca, de nevoi personale cu ipoteca si ipotecar. Gradul de indatorare poate ajunge pana la 69%, iar dobanzile sunt intre 7 si 9,5% la euro si intre 15 si 17,3% la lei.