Copos crede ca acum este momentul pentru investitii: Toate preturile sunt la jumatate

Autor: Mirabela Tiron 26.10.2009

Omul de afaceri George Copos, care controleaza mai multe hoteluri in Capitala, pe litoral si la munte, cu aproape 1.000 de camere, spune ca se concentreaza pe investitiile in modernizarea unitatilor de cinci stele din Bucuresti si a celor din Poiana Brasov, dupa ce a derulat un amplu proces de restructurare a grupului Ana Holding.



"Acum este momentul sa investesti, toate preturile fiind la jumatate. Tot anul 2010 va fi un an al investitiilor. Platim mai putin pentru materialele de constructii, dar si pentru alte servicii. In noiembrie anul acesta vom incepe sa renovam toata partea de parter la Hilton si Crowne Plaza."

George Copos, care controleaza grupul de firme Ana Holding, a luat anul acesta un credit de 25 mil. euro de la BRD Societe Generale pentru demararea acestor investitii, unul dintre cele mai mari imprumuturi contractate intr-un an de criza. Tot pentru realizarea de investitii au mai contractat credite si oamenii de afaceri Nelu Iordache si Dan Fischer.

Cea mai mare finantare a negociat-o Nelu Iordache, proprietarul operatorului low-cost Blue Air si a firmei de constructii Romstrade, care a obtinut circa 140 de milioane de euro de la filiala londoneza a Credit Suisse 140 mil. euro, ce vor fi directionati spre finantarea unui proiect de infrastructura. De asemenea, Dan Fischer, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri locali, a contractat de la BCR prin INR Management Real Estate un credit pentru dezvoltarea proiectului rezidential Silver Mountain din Brasov, valoarea vehiculata a creditului fiind de 75 de milioane de euro.

Nu construieste hoteluri noi

Desi Copos considera ca este un moment bun pentru investitii, el precizeaza ca nu planuieste sa investeasca in constructia de noi unitati hoteliere in alte orase ale tarii si ca se va concentra pe hotelurile pe care le detine deja. Cea mai mare investitie se va face in modernizarea complexului hotelier din Poiana Brasov, care a generat afaceri de 3,4 milioane de euro anul trecut si care a atras 2.500-3.000 de turisti britanici.

"Nu ma intereseaza sa investesc in alte statiuni montane. Nu exista infrastructura turistica si atunci nu vad de ce as investi. Bugetul de investitii alocat hotelurilor Poiana si Sportul se ridica la 7-8 milioane de euro. Hotelul Bradul a fost deja refacut."

Cele trei unitati hoteliere de la munte, care cumuleaza 163 de camere clasificate la trei si patru stele, sunt deschise tot timpul anului.

"Daca potentialul turistic al zonei ar fi fost pus in valoare in mod corespunzator, atunci cifra de afaceri a hotelurilor din Poiana Brasov era mai buna." George Copos mentioneaza ca in statiunile montane din Romania este un dezastru, comparativ cu alte statiuni din tarile Europei de Est, Japonia sau SUA, in care comunitatea centrala a investit foarte mult in infrastructura.

Cu toate acesta, Poiana Brasov conduce in topul celor mai ieftine destinatii de schi din lume, potrivit unui studiu realizat de Post Office Travel Services, divizia Postei Britanice, ale carei servicii sunt folosite de peste 40% dintre turistii britanici. Studiul realizat pe 14 destinatii de schi din Europa si America de Nord, luand in considerare costul de acces la instalatiile de cablu, arata ca Poiana Brasov reprezinta destinatia care prezinta cele mai bune tarife in ceea ce priveste servicii precum inchirierea echipamentului de schi, permis telescaun, bautura si mancare, la un pret de 213 euro pe saptamana.

Britanicii vin in Poiana Brasov

"Turistii britanici si-au facut deja un obicei din practicarea schiului la Poiana Brasov", a spus Copos, care a primit anul trecut in hotelurile de la munte 16 serii de turisti britanici, adica aproape 3.000 de straini si circa 3.500 de turisti romani.

Anul acesta, pretul unui sejur de cinci nopti pentru un turist roman se ridica la 489 de euro, care include cazare cu demipensiune si masa de revelion. Pe de alta parte, pentru turistii englezi se vand pachete de sapte zile, cu cazare, zbor Londra-Bucuresti si acces la scoala de schi, la pretul de 925 de euro.

"Poiana Brasov este singura statiune montana dintre statiunile de pe Valea Prahovei in care comunitatea locala nu s-a implicat pentru montarea statiunilor de zapada artificiala." Partia Bradul este singura partie care are o instalatie de zapada artificiala, operata de Ana Teleferic, compania de instalatie teleferica detinuta de Copos. Anul trecut au fost transportati pe cablu 1,2 milioane de schiori, cifra de afaceri a companiei Ana Teleferic ridicandu-se la 2,3 milioane de euro in 2008.

"Afacerile la hotelurile de la munte vor fi in scadere anul acesta. Nu pot aprecia insa cu cat. Nu stim ce se va intampla mai departe, asteptam stabilitate de la clasa politica, predictibilitate, liniste si un mediu prietenos."

George Copos controleaza sapte hoteluri, Hilton si Crowne Plaza din Bucuresti, Europa si Astoria din Eforie Nord si unitatile Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov, numarul angajatilor din hoteluri fiind de 1.100 de persoane.