Tudor Chirila a castigat bani de doua masini din vanzarea actiunilor Bursei

Autor: Roxana Pricop 26.10.2009

Tudor Chirila, solistul trupei Vama, a obtinut un profit de aproape 100.000 lei (20.000 euro) din vanzarea actiunilor BVB, pe care le-a cumparat la jumatatea lunii iulie, si spune ca se gandeste sa investeasca din nou pe piata americana considerand ca piata locala este tinuta pe loc de disputele politice.

Artistul a devenit actionar al operatorului de piata in urma cu trei luni, cand a cumparat un pachet de 14.540 de actiuni BVB, la un pret de 25 lei/titlu. Chirila a detinut direct un pachet de 7.280 si indirect 7.320 printr-o firma pe care o controleaza, Firma lu' Tudor. Dupa o luna si jumatate, in septembrie, el le-a scos la vanzare cerand un pret de 31 lei/titlu, mai mare cu 24% decat pretul de achizitie.

"Am vandut intregul pachet la actiuni, mai putin cateva sute, la pretul de 31 lei/unitate. Cumparatori au fost o persoana fizica si o societate. Cred ca am facut afacere buna, avand in vedere ca in doar cateva luni am obtinut un profit de 24%", spune el.

Artistul spune ca se va sfatui cu brokerul Cristian Sima, presedintele societatii de brokeraj WBS Romania, in ce va investi profitul obtinut, marturisind ca se gandeste sa investeasca in actiuni din sectorul tehnologic de pe piata americana. Investitia in actiunile BVB, singurul plasament local din portofoliul lui Tudor Chirila, i-a adus acestuia un randament de 24% in mai putin trei luni.

Daca ar fi investit in actiunile societatilor de investitii financiare (SIF-uri) sau in titlurile BRD, randamentul obtinut in acelasi interval ar fi fost de peste doua ori mai mare. Investitia in actiuni Petrom i-ar fi adus insa un randament mai mic, de aproximativ 15%. Tudor Chirila nu investeste insa in actiuni romanesti, acuzand piata locala de lipsa de transparenta.

"Sunt multumit cu profitul obtinut"

Intrebat de ce nu a asteptat listarea operatorului de piata pentru a-si vinde actiunile, Chirila a raspuns ca "nu am vrut sa ma lacomesc. Sunt multumit cu profitul obtinut". Mai mult, artistul este interesat sa mai cumpere actiuni BVB, daca se va ivi o oportunitate si pretul cerut va fi mai mic de 31 lei/unitate.

"Nu vad Bursa romaneasca in sus in urmatoarele luni. Lumea asteapta sa vada daca avem un guvern si cine va fi ales presedinte. Aceasta nesiguranta alaturi de lipsa de interes a mediului politic pentru situatia economiei au un impact negativ asupra bursei", explica el.

Mai mult, artistul este de parere ca primele luni ale anului viitor vor fi extrem de dificile pentru economia Romaniei.

"Din luna ianuarie, va veni potopul. Cine va supravietui pana in aprilie se va putea numi un castigator. Vor fi niste luni grele pentru economie", spune Chirila.

Tudor Chirila si-a inceput cariera de investitor in urma cu aproape doi ani si cu 5.000 de dolari, investind in actiuni de pe piata americana.

In prezent, artistul si-a inchis pozitiile pe actiuni americane, ultima tranzactie fiind cea de lichidare a detinerilor la Yahoo!.

"Anul acesta sunt cu portofoliul pe plus. Fata de finalul anului trecut, am castigat 15-18%. Eu am fost insa un norocos, pentru ca l-am avut alaturi pe Cristian Sima care stie sa castige si atunci cand piata scade", conchide el.

Tudor Chirila a investit in ultima perioada si pe piata derivatelor de la Sibiu, pariind pe aprecierea monedei europene.

"Si acum as investi in euro pe piata de la Sibiu. Nu stiu care este adevarata valoare a leului in raport cu euro, pentru ca actualul curs se datoreaza mai curand abilitatilor guvernatorului BNR de a tine cursul sub control decat rezultatelor economice", spune el.