53.000 de euro pentru servicii de arhitectura

Autor: Izabela Badarau 27.10.2009

Arhipro Arhitectura, o firma de proiectare si consultanta in arhitectura din Cluj-Napoca, cu afaceri de 343.000 de euro anul trecut, a primit finantare de la UE pentru un proiect in valoare de 53.000 de euro.

"Anul trecut abia faceam fata la comenzi. Chiar si in ianuarie 2009 inca aveam nevoie de mai multe resurse, mai multi oameni. Insa din pacate, contractul (de finantare europeana - n.r.) s-a semnat abia in iunie, iar acum nu se mai justifica crearea unor noi locuri de munca", spune Dan Ildiko, asistent director in cadrul firmei.

Perioada de implementare a proiectului este iunie 2009 - iunie 2010, insa aceasta poate fi prelungita cu inca jumatate din durata de implementare, adica inca sase luni. "Urmeaza sa ne hotaram daca cerem o prelungire a termenului sau renuntam la proiect", spune Dan. Firma ar trebui sa achizitioneze software, un ploter - o imprimanta de format mare prin care se poate imprima si hartie de format A0, o masina de faltuit - care impatureste plansele mari, mobilier, calculatoare si sa creeze doua noi locuri de munca. Arhipro Arhitectura a avut in 2008 un numar de 12 salariati, potrivit Ministerului de Finante, iar in prezent are 7 angajati.

"Desi bancile se lauda ca au programe speciale pe fonduri europene, nu este nicio diferenta fata de alt credit luat pentru orice investitie, desi riscul este mult mai mic pentru ei in cazul unui beneficiar de fonduri europene. Bunurile pe care noi le achizitionam prin proiect nu reprezinta garantie pentru linia de credit, singura garantie reala pe care o putem oferi este un autoturism, iar pentru restul garantiilor trebuie sa apelam la Fondul de Garantare."

Cine ia banii:

Compania: Arhipro Arhitectura din Cluj-Napoca

Obiect de activitate: proiectare si consultanta in arhitectura

Proiectul: "Servicii noi si mai performante"

Valoarea totala a proiectului: 52.656 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 88.250 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 343.000 de euro