Restructurare la sange la Ana Holding: Copos a dat afara 600 de oameni

Autor: Mirabela Tiron 26.10.2009

Unul din patru angajati ai grupului Ana Holding a fost concediat in ultimul an.Omul de afaceri George Copos, care controleaza grupul Ana Holding, cu afaceri estimate la 100 de milioane de euro, a renuntat la 600 de oameni din octombrie anul trecut, dar nu a reusit sa evite o scadere a afacerilor cu peste 20%.

"Sufar enorm de mult, dar m-au obligat cei care administreaza aceasta tara. Am ajuns sa lucram in orb din cauza impredictibilitatii", a declarat omul de afaceri, care sustine ca anul acesta bugetele grupului au fost revizuite in scadere, de trei ori, in ianuarie, aprilie si ulterior in august. George Copos, care a fost in perioada 2004-2006 vicepremier din partea Partidului Conservator in Guvernul Tariceanu, este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri, cu incasari de peste 25 de milioane de euro anul trecut. In acelasi timp, omul de afaceri are si datorii la BRD in urma achizitionarii hotelului Hilton si a modernizarii altor unitati. Copos mai detine afaceri in panificatie, industria electrotehnica si imobiliare. Cea mai afectata companie a fost Ana Imep (fabrica in care se produc motoare electrice pentru electrocasnice), cu afaceri de 37,8 milioane de euro anul trecut, de unde au fost disponibilizati 300 de oameni.

"Revenirea din aceasta criza va fi lenta si foarte grea. Mai multe companii vor intra in faliment, ceea ce va duce la foarte multi someri. Pentru cine nu a taiat din costuri si nu a facut restructurari pana acum, este prea tarziu sa mai inceapa". Copos spune ca nu stie cum va realiza in noiembrie bugetele pentru anul viitor, din cauza lipsei de predictibilitate de pe piata.

George Copos nu este singurul antreprenor roman care a facut restructurari pe fondul scaderii afacerilor. Si Florin Panea, proprietarul retailerului de incaltaminte si marochinarie Leonardo, cu afaceri de 136 de milioane de euro anul trecut, a disponibilizat 600 de persoane de la inceputul anului, ceea ce nu a salvat insa compania de intrarea in insolventa. De asemenea, Dan Ostahie, proprietarul Altex si cel mai puternic antreprenor din electro-retail, a renuntat la 500 de oameni.

Pe langa disponibilizarile efectuate, Copos a aplicat si o strategie de relocare a personalului. "Iarna aducem angajatii din hotelurile de la mare in cele de la munte si vara invers. De asemenea, acum, omul de la receptie lucreaza si la bar".

Cel mai mare salariu net in hotelurile de cinci stele detinute de omul de afaceri in Capitala ajunge la 6.000 de euro. "Nu am redus salariile, ci am inghetat cursul valutar (n.r: la care se raporteaza compania in calculul salarial) la sub 4 lei/ euro", a declarat Copos.