Restructurare: Businessul Arabesque se intoarce sub 500 mil. euro

Ziarul Financiar 27.10.2009

Vanzarile Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii, controlat de omul de afaceri Virgil Cezar Rapotan, au scazut in primele opt luni cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, ritm care se va mentine pana la sfarsitul anului.

In acest context, cifra de afaceri a grupului va ajunge la sfarsitul anului la 440 de milioane de euro, iar pe piata romaneasca businessul va scadea la circa 376 de milioane de euro.

"Comparativ cu perioada similara a lui 2008 suntem la aproximativ minus 20% si credem ca acesta va fi probabil si rezultatul final al anului 2009. Factorii care au influentat reducerea cifrei de afaceri au fost blocajul creditarii in special in domeniul imobiliar si cel al constructiilor, intarzierea cronica as spune a platilor de la buget catre companiile de constructii care au executat diferite lucrari", afirma Cezar Rapotan, directorul general al Arabesque.

In plus, el considera ca scaderea preturilor materialelor de constructie, in lipsa cererii, a produs doar un gol in cifra de afaceri a distribuitorilor de materiale de constructii si finisaje.

Compania a inceput inca din septembrie anul trecut procesul de reducere a costurilor, cel mai mare efect fiind modificarea structurii flotei de transport, 20% din cele 1.000 de camioane actionand ca o firma de transport.

Compania detine una dintre cele mai mari flote din Romania, comparabila cu a marilor transportatori de pe piata locala. Spre comparatie, Edy Spedition, cel mai mare transportator privat din Romania, are peste 1.200 de camioane, potrivit ultimelor date disponibile.

"Inca de anul trecut am operat modificari in structura flotei noastre. Din aproximativ 1.000 de camioane am lasat pentru distributie aproximativ 800, iar cu cele 200 ramase am creat pentru aceasta perioada o flota independenta care actioneaza ca orice companie de transport. Speram ca incepand cu anul viitor sa le reintroducem in distributie", explica Rapotan.

Compania Arabesque, infiintata de omul de afaceri Cezar Rapotan in anul 1994, are in prezent 4.800 de angajati, dintre care 1.500 de salariati lucreaza pe pietele externe, in Serbia, Ucraina, Bulgaria si Moldova.