Tranzactie: Fondul NEPI a preluat European Retail Park

Ziarul Financiar 27.10.2009

Fondul britanic de investitii New Europe Property Investments (NEPI) va prelua parcul comercial European Retail Park din Braila, dezvoltat de compania belgiana BelRom, intr-o tranzactie de 63 mil. euro, prima afacere cu un centru comercial din acest an avand loc tocmai in orasul in care a fost pus primul lacat pe un mall - Armonia Center, tot in Braila.

"Trebuia sa incepem de undeva. Nimeni nu poate sa stie niciodata cand este momentul corect sa cumperi. Te uiti la valoare si daca ti se pare corecta, semnezi. Chiar si Warren Buffet a mai gresit", motiveaza Martin Slabbert, managing director al NEPI decizia de preluare a European Retail Park Braila.

NEPI intentioneaza sa cumpere si proiectele din Focsani si Bacau, dezvoltate tot de BelRom, investitiile totale in aceste trei proiecte urmand sa treaca de 160 mil. euro, a spus Martin Slabbert.

Britanicii plaseaza acum banii intr-o piata aflata intr-un declin pu-ternic, in care investitiile s-au redus cu peste 90%, iar de mai bine de un an nu au avut nicio tranzactie semnificativa.

Proiectul din Braila are o suprafata inchiriabila de 53.000 de metri patrati, chiriasi precum Carrefour, Bricostore sau Staer si ar urma sa genereze venituri de 5,88 milioane de euro din chirii, respectiv un randament initial al investitiei de 9,3%, in euro pe an.

BelRom a anuntat ca are intentia de a vinde acest proiect inca din aprilie 2008, insa negocierile cu NEPI, singurul cumparator interesat, au inceput in ianuarie anul acesta.

Potrivit ultimelor date disponibile, actionarii BelRom sunt oamenii de afaceri belgieni Carl Decoopman, Steven Van Den Bossche si Hendrik Danneels.