Tevi: Un an pierdut

Autori: Catalin Lupoaie , Vlad Anastasiu 27.10.2009

Producatorii de tevi din plastic, PVC (polivinilclorura) si PE (polietilena), afirma ca vanzarile au fost afectate de scaderea brusca a investitiilor imobiliare, care nu a fost acoperita de proiectele finantate de stat. Companiile considera 2009 "un an pierdut pentru infrastructura de apa si canal", afirmand ca instabilitatea politica a afectat evolutia cursului valutar, care a lovit in vanzarile producatorilor de profil.



Vanzarile de tubulatura din plastic, estimate anul trecut la 125 de milioane de euro, vor continua sa scada si in 2010, urmand ca abia din 2011 sa fie reluat trendul de crestere, datorita obligatiilor asumate prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana pentru investitiile in infrastructura de apa si canal si a termenelor limita incluse de acesta. "Probabil ca din 2011 ne putem astepta la o crestere semnificativa a cererii de tubulatura PVC si PE. Nu insa si anul viitor, atata vreme cat - deocamdata cel putin - nu avem nici guvern, nici buget, si urmeaza alegeri prezidentiale al caror rezultat poate influenta puternic stabilitatea macroeconomica a tarii", a declarat Petru Avram, directorul general al Pipelife Romania, subsidiara locala a grupului Pipelife (un joint-venture intre compania austriaca Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi, si grupul belgian Solvay-specializat in industria chimica si farma).

Producatorii estimeaza insa in continuare cresteri ale vanzarilor pe termen lung, urmand ca in cinci ani consumul de tevi din PVC sa se dubleze. In 2009, valoarea pietei de PVC va scadea cu circa 20%, pana la 40 de milioane de euro.

"La inceputul anului, estimam ca in 2009 piata de tubulatura PVC se va situa ca valoare la aproximativ 80% din cifra inregistrata in 2008 si ne pastram inca aceste estimari", spune Marius Albescu, director de cercetare si dezvoltare strategica al Teraplast din Bistrita, cel mai mare producator de tevi din PVC de pe piata locala

Piata de tubulatura PVC a ajuns la sfarsitul anului trecut la valoarea de aproximativ 50 de milioane de euro, pe un volum de circa 40.000 tone, in timp ce piata de tubulatura din PE a avut o valoare de 75 de milioane de euro, la un volum de 50.000 de tone.

Pe segmentul de tevi din PE producatorii sunt mai optimisti fata de inceputul anului, cand estimau o scadere de 20%, previziunile indicand in prezent un regres de doar 10%, pana la 67.000 de tone. "La inceputul anului, estimam ca in 2009 piata de tubulatura PE va fi ca valoare la aproximativ 80% din cifra anului 2008 si la un volum de 40.000 tone. Desi inceputul anului a fost dificil, din iunie au fost deblocate finantarile mai multor lucrari publice pentru retele de apa si gaz care erau in stand-by, iar in acest moment estimam ca piata de tubulatura PE va ajunge in 2009 la nivelul de 90% din valoarea anului trecut si la un volum de 45.000 tone", afirma Alexandru Tabaran, director comercial al Politub, producatorul de tevi PE al grupului Teraplast.

Unde sunt investitiile statului? Guvernul Boc anunta la inceputul anului ca va investi circa 10 miliarde de euro in tot ceea ce inseamna infrastructura (rutiera, apa, canal, gaze), insa in primele noua luni investitiile au ajuns doar la circa 5 miliarde de euro.

"Mult prea putin. Poate doar daca includem la infrastructura si bordurile, amenajarile peisagistice (arbusti, plante decorative) sau fantanile muzicale ajungem la suma mentionata. Din punctul nostru de vedere, 2009 reprezinta un an pierdut pentru infrastructura de apa/canal si vor trebui eforturi mai mari - si respectiv alocate fonduri importante - pentru ca Romania sa isi indeplineasca obligatiile de mediu asumate prin tratatul de aderare", sustine Avram.

Ideea este sustinuta si de reprezentantii companiei Teraplast, care sustin ca proiectele cu finantare de la stat au o pondere de 70% din vanzarile de tubulatura din PVC.

"Mediul de afaceri se dezvolta doar intr-un context politic stabil. In cazul nostru, in conditiile in care aproximativ 70% din vanzarile de tubulatura PVC sunt realizate pe proiectele publice de infrastructura de canalizari si alimentare cu apa, orice instabilitate politica nu face decat sa amane acest gen de proiecte. In plus, instabilitatea politica a afectat cursul valutar, un indicator important pentru domeniul in care activam", afirma Albescu de la Teraplast.

Reprezentantii Pipelife sustin ca asa cum "toata economia Romaniei s-a prabusit in primele noua luni din acest an si vanzarile noastre au scazut semnificativ fata de aceeasi perioada din 2008", fara a preciza care este valoarea la care a ajuns cifra de afaceri.

In primele trei luni ale anului, vanzarile companiei au scazut la jumatate fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 5 mil. lei (1,1 mil. euro). In 2008, compania Pipelife Romania a realizat afaceri de 53,7 mil. lei (14,6 mil. euro), in crestere cu 14% fata de anul precedent.

"Printre factorii care trebuie mentionati as aminti absenta unui adevarat program anticriza, pentru ca masurile anuntate de guvern si/sau de unele partide au fost tardive si in mare parte insuficiente, reducerea investitiilor in infrastructura, diminuarea drastica a posibilitatilor de creditare a firmelor si lipsa de disponibilitati banesti, ceea ce a generat intarzieri grave de plata si in final un blocaj aproape complet al decontarilor intre companii, insolvente/falimente", sustine Avram.

Reprezentantii Teraplast afirma ca principalele dezavantaje ale pietei locale in aceasta perioada au fost fluctuatia pretului la materiile prime, lipsa lichiditatilor ca urmare a blocajelor financiare si amanarea unor proiecte mari din cauza lipsei de cofinantare din partea statului.

Cea mai grea perioada din 2010 va fi primul trimestru, potrivit jucatorilor de profil, din cauza incoerentei de care a dat dovada executivul si a "balbaielilor in evaluarea reala a dimensiunilor crizei", precum si a intarzierii previzibile cu care se va adopta bugetul Romaniei pe anul viitor.

Relansarea ar putea veni abia din toamna anului 2010. "O prognoza asupra evolutiei celor doua piete (in 2010- n.red.) este extrem de greu de facut. Totul depinde de rapiditatea cu care vor fi accesate fondurile europene, de deblocarea finantarilor publice si de evolutia cursului valutar", considera reprezentantii Teraplast.

Preturile au scazut cu 30%. Scaderea preturilor la materii prime, mai ales al barilului de petrol, care a ajuns la un minim de 37 de dolari pe baril la inceputul anului de la un maxim de 147 de dolari, precum si reducerea brusca a cererii au condus la o diminuare a preturilor de circa 30-31% in primele sase luni, iar ulterior au inceput din nou sa creasca, ajungand aproape de nivelul din 2008.

"Pretul produselor care au in componenta PVC s-a redus cu aproximativ 31% in primele sase luni din 2009, scadere determinata atat de presiunea pietei, cat si de fluctuatiile pretului materiei prime de baza. Dupa luna iunie 2009 pretul PVC-ului a inceput sa creasca, ajungand in acest moment la o valoare similara celei de 2008", explica Albescu.

In cazul tevilor din PE, pretul s-a redus in primele luni din 2009 cu aproximativ 30%, iar din iulie a inceput sa creasca din nou pana nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Avram de la Pipelife afirma ca preturile au scazut la inceputul anului si din cauza unor jucatori de pe piata care erau "disperati" sa vanda, pentru ca aveau stocuri mari inca de la sfarsitul anului precedent.

"In prima parte a anului atat pe segmentul de tubulatura PVC, cat si pe cel de tevi din PE, concurenta a fost mai mare decat in perioada similara din 2008. Explicatia acestei situatii este data de

faptul ca in 2009 cererea a fost mai mica, iar in acest context a existat o presiune mai mare pe pret. Unii jucatori din piata au ales sa scada marjele de profit pentru a avea acoperita capacitatea de productie", explica reprezentantii Teraplast.

Cifra de afaceri a companiei a scazut in primul trimestru cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa Teraplast isi mentine previziunile de la inceputul anului, cand si-a bugetat o crestere de 9% fata de 2008, pana la 213,2 milioane de lei (echivalentul a circa 50 mil. euro).

"Mizam in special pe sectorul de infrastructura de canalizari si alimentare cu apa, in timp ce pe partea rezidentiala si non-rezidentiala nu ne asteptam la evolutii mai bune decat in prima parte a anului 2009", sustin oficialii Teraplast.

Au continuat investitiile. In ciuda scaderii cererii de pe piata, companiile de profil cu continuat investitiile in prima parte a anului, insa unele dintre ele au fost amanate.

Pipelife Romania anunta la inceputului anului ca va investi circa 1,5 milioane de euro anul acesta in extinderea activitatii companiei si a pus in functiune o linie de fabricatie pentru conducte de canalizare din PVC extrudat, precum si o linie de asamblare a caminelor de canalizare din polipropilena (PP). Pana in prezent, de la intrarea pe piata locala, investitiile companiei se ridica la circa 12 milioane de euro.

Teraplast a investit in primul semestru 13,8 milioane de lei (circa 3,2 mil. euro) in dezvoltarea Parcului Industrial Teraplast din localitatea Saratel, judetul Bistrita-Nasaud.

"In prezent programul de relocare a unitatilor de productie este realizat in proportie de 90%, singura unitate de productie care mai urmeaza sa fie mutata din Bistrita in Saratel fiind cea de tevi si fitinguri PP (polipropilena). Aceasta fabrica va fi operationala pana in luna februarie 2010", afirma reprezentantii Teraplast.

Fabrica de tevi PVC a fost relocata in Parcul Industrial anul trecut in luna octombrie. Noua fabrica de tevi PVC de la Saratel are o capacitate de productie de 22.000 tone anual. Investitiile in noua fabrica de tevi PVC s-au cifrat la peste 4,2 milioane de euro si au fost orientate inspre constructia fabricii, relocarea liniilor din vechea unitate de productie si achizitia de noi linii de productie. Fabrica de tevi PE, care apartine companiei Politub, are o capacitate de 10.000 tone anual si include patru linii de productie.