Editorial: Cu cine comparam Bucurestiul? Cu Atena sau cu Viena?

Autor: Catalin Lupoaie 27.10.2009

Bucurestiul este fara indoiala una dintre cele mai aglomerate capitale din Europa si de cele mai multe ori asociatiile care realizeaza studii se raporteaza doar la orasele din Vest - Berlin, Viena sau Budapesta - pentru a compara densitatea populatiei. Dar, daca ar fi sa-l comparam cu Parisul, orasul cu care Bucurestiul interbelic semana foarte mult, ar iesi ca densitatea Capitalei este de doua ori mai mica.

In Atena densitatea populatiei este de circa 19.100 de locuitori/ km patrat, in timp ce Parisul in zona administrativa are o densitate de 24.900 de locuitori/km patrat. Spre comparatie, Bucurestiul are o densitate de 8.500 de locuitori pe km patrat, daca luam in considerare datele statistice care indica 2 milioane de rezidenti. In realitate, numarul acestora ajunge la circa 3,5 milioane, luand in considerare studentii care vin din provincie sau cei care locuiesc in Capitala fara sa aiba viza de flotant.

Totusi ce au facut orase ca Atena sau Paris ca sa rezolve densitatea foarte mare? In Atena a fost inchisa circulatia in zona centrala (istorica), spre deosebire de Bucuresti, unde centrul istoric este plin de masini parcate pe strazile care ar trebui sa fie pietonale. In Paris au fost construite foarte multe parcari subterane/supraterane care au redus aglomeratia din trafic. Nici Atena, nici Paris nu sunt orase "aerisite", insa au investit foarte mult in infrastructura de transport. Intre timp, in Bucuresti se fac doar planuri - pentru strazi pietonale, pentru parcari subterane, pentru metrou, pentru benzi unice dedicate trensportului in comun, insa nimic concret.

Arhitectul-sef al Capitalei afirma ca in viitor densitatea nu va scadea in Bucuresti, mai ales in zonele periferice, insa va ramane constanta in centru.

In acest context, probabil ca singura varianta de reducere a densitatii Capitalei este mutarea la Brasov, care are o suprafata administrativa egala cu a Bucurestiului, dar sunt doar 1.000 locuitori pe km patrat si este inconjurat de dealuri pe care nu se poate construi, asa cum sunt in Budapesta sau Viena!

www.businessconstruct.wordpress.com