Cele trei solutii de iesire din criza

Autor: Dan Sultanescu 27.10.2009

Asta vand cei trei candidati importanti la presedintie: trei solutii diferite de iesire din criza. Si cei care considera esentiala aceasta problema - a crizei, a perspectivei, a directiei, a veniturilor, a locurilor de munca, la asta trebuie sa se uite. La modul in care cei trei candidati doresc sa scoata tara din criza.

Solutia Basescu este cunoscuta. Nu e noua. Suntem sau nu in criza (aici presedintele trebuie sa se decida), noi nu avem mare lucru de facut. Asteptam totul de afara. Banii vin de la FMI. Solutia crizei vine din America. Iar a doua camera decizionala trebuie trimisa, vorba lui Basescu, la Bruxelles. Asadar, ce facem noi? Nimic. Crestem taxele, strangem cureaua, inghitim in fata tuturor presiunilor de afara, dar noi ca stat nu facem nimic. Aceasta solutie e vanduta frumos, ca o forma de responsabilitate fata de singura sursa de bani ieftini pentru stat - FMI-ul. Statul ramane gaura neagra pentru banii pe care ii atrage, dar restructurarea promisa la inceputul anului nu are loc. Dimpotriva, cheltuielile bugetare sunt in acest an mai mari decat anul trecut.

Solutia Geoana incepe si ea sa fie cunoscuta. Asa cum spunea la televizor mai ieri, Geoana nu vrea sa umble acum la taxe. Dar modelul sau este unul de o povara mai mare pentru firme si cetateni. Se renunta la cota unica, se introduce o grila progresiva si se amana plata datoriilor catre banci ale celor multi. Ce se obtine? Mai nimic pe termen scurt, in afara unei presiuni tot mai mari in banci si asupra bugetului. Bani mai multi pentru agricultura sau pensii tot nu vor fi, pentru ca n-are cine sa-i dea. Populatia nu isi plateste azi datoriile, dar nu mai are nici locuri de munca, leul va fi tot mai slab, iar datoriile de azi vor cantari mult mai greu anul viitor, dupa o iarna cu intretinere mai scumpa si cu preturi tot mai mari.

Solutia Antonescu pare total diferita. Fara sprijin media, fara tam-tamul unui partid mamut, Antonescu a preluat ceea ce intreg mediul economic spune: ca e nevoie de o relaxare fiscala pentru a permite firmelor sa isi revina. El propune TVA redus la alimente (care, chiar daca nu ajuta direct populatia in preturi, ajuta producatorii interni si, in special, mediul rural), cota unica mai mica (pentru a tine Romania atractiva pentru banii de afara - singurii care ne pot tine in viata) si pachete sociale si economice pentru a tine populatia ocupata. Filosofia e similara cu cea pe care vrea sa o aplice deja in Germania Angela Merkel si cu cea aplicata, la nivel local, de Klaus Iohannis in Sibiu. E un model - german daca vreti, de ridicare a presiunii statului, care poate lasa zona privata - singura dinamica si activa din economie - sa respire si sa supravietuiasca. Daca dubleaza asta de renuntarea la forfetar, asa cum a promis, solutia Antonescu devine chiar interesanta. Iar daca pune in functii oameni din afara partidelor, gen Iohannis, pentru a garanta ca se va fura mai putin (ergo, vom avea cheltuieli bugetare mai decente), suna si mai interesant.

Aceste solutii exista, apar in programele celor trei candidati, dar pentru moment ele nu sunt decisive. Pentru media conteaza mai mult cine se vede in prime-time, cine aduna mai multi oameni la mitinguri, cine injura mai vartos si cine arunca mai puternic cu pietre in adversari. La acest capitol, Geoana si Basescu sunt campioni. Au fost, de altfel, in prim-plan in tot acest an, in care ar fi putut sa se concentreze pe iesirea din criza, dar nu au facut-o. Au preferat sa se lupte in functii, in posturi la nivel local, in fiefuri pentru propriii baroni.

Iesirea din criza este singura tema care conteaza pentru Romania actuala. Orice altceva ar trebui sa paleasca. Iar daca noi, cu totii, cadem in capcana de a trata iar candidatii la presedintie ca protagonisti ai unui show de amuzament, in loc sa ii cautam de solutii, atunci vom regreta amarnic dupa alegeri.

Singurul meu indemn catre cititori, in acest moment, este sa nu judece candidatii dupa criterii estetice sau razboinice. Ci sa judece diferentele dintre ei in functie de cum ar arata Romania cu fiecare dintre ei presedinte. Cum vor fi taxele si impozitele. Cum vor fi solutiile economice. Cum vor fi ministrii si prim-ministrii. Cum va fi limbajul din viata publica. Care va fi respectul fata de contribuabil. Cine va conduce, de fapt, tara. Si, mai ales, catre ce.

Campania a inceput. Asa cum spuneam la inceputul acestui an, sunt probabil alegerile cele mai importante din ultimii 20 de ani. Pentru ca vin intr-un context cu totul exceptional. Tocmai de aceea, comportamentul nostru, al tuturor, trebuie sa fie exceptional.

Dan Sultanescu este analist politic, coordonator al proiectului www.infopolitic.ro