Un an de la inceputul caderilor abrupte pe piata auto. Cand reapar cresterile?

Autor: Bogdan Alecu 27.10.2009

Importatorii auto spun la unison ca mai devreme de jumatatea anului viitor piata auto nu-si va reveni din scadere, multi dintre ei afirmand chiar ca sectorul nu a atins inca punctul maxim al scaderii.

"Piata auto isi va reveni dupa septembrie 2010. Pana atunci toti din piata vom avea probleme in ceea ce priveste vanzarile. In Ungaria, spre exemplu, vanzarile au coborat acum pana la 2.500 de masini pe luna, deci loc unde sa mai scadem exista", a spus Nicolae Sorescu, seful Radacini Motors, dealer care comercializeaza marcile Opel si Chevrolet.

In Romania, vanzarile de masini noi fluctueaza intre 8.000 si 15.000 de unitati lunar. "In acest moment este dezastru pe piata auto. Vanzarile sunt sub toate estimarile realizate. Pe langa aceasta criza economica si politica, au intervenit si problemele programului «Rabla»".

Clientela acum asteapta extinderea la casarea a trei masini pentru achizitia uneia noua", a spus Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, care a subliniat ca este posibil ca pana la finele anului nici nivelul de 130.000 de autoturisme sa nu fie atins.

Nicolae Nemirschi, fostul ministru al mediului din partea PSD, a declarat anterior ca programul de casare va fi extins incepand cu anul viitor la implementarea unui sistem de vouchere, care va permite casarea a pana la trei masini, in vederea achizitiei uneia noi.

"Cine cumpara acum o masina o face fie cash, fie prin leasing. Putem vorbi chiar de un paradox deoarece anul trecut firmele apelau la leasing, iar persoanele fizice la credite auto sau de nevoi personale", a spus Sorescu.

Directorul Radacini Motors a subliniat ca ponderea clientelei s-a schimbat in ultimele luni. Daca anul trecut vanzarile marcilor din portofoliul dealerului erau de aproximativ 70% catre persoane fizice si 30% catre juridice, acum s-a ajuns la egalitate.

"La nivelul lunii octombrie vanzarile sunt la fel de slabe ca si in septembrie. La volumul scazut contribuie puternic nesiguranta clientilor. Nesiguranta in ceea ce priveste cursul de schimb, pretul la combustibili si instabilitatea politica. Toate aceste elemente descurajeaza achizitia unei masini", a spus Nicolae Sorescu.

Potrivit estimarilor jucatorilor din piata auto, vanzarile de autovehicule vor ajunge undeva intre 9.000 si 9.500 de unitati la nivelul lunii octombrie, fata de aproape 11.000 comercializate la nivelul lunii septembrie, fiind totodata cea de-a cincea luna consecutiva de scadere. Cea mai slaba luna din acest an din punctul de vedere al vanzarilor de masini a fost ianuarie, cu un volum de 8.187 de unitati.

Vanzarile de autoturisme au inregistrat la nivelul lunii septembrie un declin de 61% comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 9.342 de unitati, fiind cea de-a doua cea mai mare scadere inregistrata anul acesta, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Cea mai vanduta marca de import in luna septembrie a fost insa Ford, care a vandut 850 de autovehicule. La nivelul primelor noua luni ale anului, cel mai bine vandute marci de pe piata locala au fost Hyundai, cu 8.882 de autovehicule, potrivit APIA, urmata de Volkswagen cu 8.473 de de masini.

Pe de alta parte, inmatricularile de autoturisme noi au inregistrat un declin de 74% in luna septembrie, la nivelul de 6.780 de masini, cel mai scazut nivel din acest an, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculari ale Vehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Comparativ cu luna trecuta, inmatricularile de autoturisme au inregistrat la nivelul lunii septembrie un declin de 21%. In afara de septembrie, cea mai slaba luna din acest an a fost februarie, cu un nivel de 7.183 de masini, in contexul in care ianuarie a fost luna cu vanzarile cele mai mici de autoturisme noi.

Luna cu cele mai bune rezultate in ceea ce priveste inmatricularile de autoturisme a fost mai, cand s-a atins un nivel de 11.475 de unitati. In luna mai a acestui an s-au realizat si primele livrari ale masinilor comercializate in prima etapa a programului "Rabla".

La nivelul primelor noua luni din acest an numarul de masini noi inmatriculate a inregistrat un declin de peste 60%, la 88.637 de unitati, fata de 228.499 de autoturisme in perioada similara a anului trecut.