Iberdrola: Investitiile noastre in proiecte eoliene ar putea ajunge la 2 mld. euro

Autor: Roxana Petrescu 27.10.2009

Adrian Goicea, proaspatul country manager al Iberdrola Renovables Romania, divizia locala a celui mai mare dezvoltator de proiecte eoliene la nivel mondial spune ca obiectivul mandatului sau este de a aduce in faza de functionare proiectele eoliene pe care spaniolii le au in derulare pe piata locala.

Tinand cont ca este vorba de instalarea a circa 1.600 MW, cam cat doua reactoare de la Cernavoda, misiunea lui Goicea nu pare deloc usoara. "Prima mea responsabilitate este sa duc aceste proiecte la bun sfarsit, pana la faza lor operationala, apoi sa le operez si sa le mentin", spune Goicea, care a preluat functia de coutry manager al Iberdrola Renovables Romania la inceputul acestei luni.

Inainte de a se alatura echipei Iberdrola, Goicea a mai fost director pentru resurse energetice in Alro, cel mai mare consumator de electricitate din Romania, si director general executiv al bursei de energie OPCOM.

Iberdrola a cumparat anul trecut, prin intermediul Iberdrola Renovables, 50 de proiecte eoliene care insumeaza 1.600 MW. Societatea care dezvolta aceste proiecte si care va lucra in continuare cu Iberdrola pentru finalizarea acestora este Eolica Dobrogea (Schweiz) AG, care are in structura sa societatea romaneasca Rokura si firma elvetiana NEK Umwelttechnik AG, ambele active in domeniul energiilor regenerabile.

"Lucram acum sa dezvoltam o echipa romaneasca pentru a-l putea sprijini pe partenerul nostru, Eolica Dobrogea, in perioada de dezvoltare a proiectului si apoi pentru a conduce activele dobandite in cel mai eficient mod cu putinta", spune Goicea.

Potrivit unui comunicat recent al Iberdrola, circa 700 MW din cei 1.600 MW pe care spaniolii vor sa-i construiasca in Romania sunt intr-o faza avansata, dar nu atat de avansata incat sa le permita instalarea primelor turbine in 2009, asa cum era planul initial.

"Pentru cei 700 MW acum suntem intr-o faza avansata in ceea ce priveste obtinerea permiselor, licentelor si autorizatiilor si ne pregatim sa obtinem autorizatia de constructie a primelor parcuri eoliene", explica reprezentantul Iberdrola. Astfel, in 2010 Iberdrola are sanse sa se alature unui grup destul de restrans de mari investitori care vor pune in functiune primele parcuri eoliene de dimensiuni considerabile din Romania: CEZ (Cehia) si Energias de Portugal.

Vecini cu CEZ, un proiect de 1,1 mld. euro

"Asteptarile noastre vizeaza indeplinirea tintelor initiale si chiar depasirea acestora. In ceea ce priveste cheltuielile pentru dezvoltarea acestor proiecte este dificil sa le estimam. Oricum, investitia totala pentru intreg portofoliul ar putea depasi 2 miliarde de euro", a declarat Goicea, precizand totusi ca aceasta suma depinde de mai multi factori printre care se numara capacitatea finala a proiectelor, conditiile concrete din teren, pretul echipamentelor sau durata proiectului.

Goicea spune ca majoritatea proiectelor vor fi localizate in jurul comunei Cogealac, zona unde si cehii de la CEZ vor construi un parc cu 101 de turbine care va avea o capacitate instalata de 252,5 MW. Reprezentantul Iberdrola spune ca proiectele eoliene au fost afectate de criza, care a actionat ca o sita. Astfel, grupurile mari au ramas in joc, intentiile sprijinite de companii mici au fost spulberate. "Proiectele eoliene au fost afectate in mod decisiv de criza, taind accesul la finantare al dezvoltatorilor de talie mica si medie. Numai marii jucatori, cu resurse financiare considerabile, pot acum dezvolta adevaratele proiecte."

Reprezentantul Iberdrola mai crede ca energiile regenerabile vor merge inainte indiferent de pretul energiei produse din surse conventionale. El spune ca firma pe care o reprezinta nu exclude implicarea in dezvoltarea de noi proiecte de productie de energie, dar oportunitatile vanate vin tot din partea regenerabila.

"Acum suntem foarte concentrati pe proiectele pe care le avem in derulare in Romania, dar intotdeauna suntem atenti la piata si daca vom vedea o oportunitate interesanta, pe segmentul eolian sau alta energie regenerabila, am putea s-o luam in calcul. Productia de energie din surse conventionale nu este in atentia Iberdrola Renovables", a conchis Goicea.

Planuri mari pentru Iberdrola

Capacitatea instalata: 1.600 MW, din care 700 MW sunt intr-o faza dezvoltata

Localizare: Dobrogea

Investitii: 2 mld. euro

2010: anul in care primele turbine ar putea intra in functiune