Fara proiecte mari de infrastructura, afacerile Strabag scad cu 27%

Autor: Catalin Lupoaie 27.10.2009

Grupul austriac Strabag, cu afaceri anuale de 13,7 mld. euro in 2008, unul dintre principalii constructori de drumuri de pe piata locala, afirma ca businessul de pe piata romaneasca se va reduce cu 27% anul acesta, pana la 200 mil. euro, din cauza reducerii numarului de proiecte majore in infrastructura.

"Incercam sa pozitionam Strabag SRL- principala subsidiara din Romania ca o companie locala, care sa lucreze in toate sectoarele constructiilor, in special in cel de drumuri. Anul acesta businessul nostru a fost afectat de scaderea numarului de licitatii organizate pentru lucrari de infrastructura si pierderea unor licitatii la care am participat", afirma Diana Klein, responsabilul de comunicare .

Cea mai importanta licitatie la care a participat Strabag anul acesta in parteneriat cu firmele Egis Projects, Eurovia Construct International si Housing & Construction Holding Co. Ltd a fost cea pentru realizarea primului proiect in parteneriat public-privat de pe piata locala, in valoare de 1,5 mld. euro - constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov (58 km). Austriecii au fost devansati insa de consortiul Vinci (Franta)- Aktor (Grecia), iar ulterior au depus o contestatie, care a fost respinsa.

Un alt proiect la care Strabag a intampinat probleme a fost constructia ansamblului rezidential Asmita Gardens din Capitala- dezvoltat de compania indiana Asmita si de fondul de investitii britanic ECDC, unde austriecii au decis sa inchida santierul in luna aprilie pentru neplata unor restante de 20 mil. euro.

Strabag a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 273 mil. euro, prin intermediul companiilor Strabag SRL-care realizeaza jumatate din totalul afacerilor-, Drumco Timisoara, ARL Cluj (achizitionata in 2007 cu 5,2 mil. euro) si producatorii de materiale de constructii Carb Brasov si Grandemar Cluj. Grupul austriac s-a extins agresiv prin investitii dupa anul 2000, insa ulterior a redus ritmul achizitiilor, urmand sa reia extinderea in momentul in care piata va reveni pe crestere.

"Am investit foarte mult in achizitia de companii pe piata locala, precum si in echipamente si instalatii de productie de asfalt si beton. Sunt inca foarte multe investitii de facut mai ales in infrastructura, drumuri, sisteme de canalizare, insa in acest sector depindem de bugetul pe care il va aloca Guvernul", sustine Klein. Strabag are in prezent in derulare doua contracte in valoare de 75 milioane de euro pentru reabilitarea a doua sectoare de drumuri nationale dintre Oradea si Satu Mare.

Grupul austriac a realizat in primul semestru pe piata locala o cifra de afaceri de 66,3 mil. euro, in scadere cu 31,5% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce portofoliul de comenzi s-a restrans cu 16,6%.