Proprietarii Ethos si-au transferat supermarketurile pe o alta firma: Ce se intampla cu cererile de insolventa ale furnizorilor?

Autor: Mihaela Popescu 28.10.2009
  • Mai multi furnizori, printre care si Pepsi, cer insolventa companiei Ivet Comprod, care opera supermarketurile Ethos pana la inceputul acestui an
  • Proprietarii Ethos au transferat activele retelei de supermarketuri catre o firma nou infiintata - Ivet Logistic - si ar putea incerca sa dizolve vechea firma.


Ethos este cel mai mare lant local de supermarketuri, cu 20 de unitati operationale in acest moment, si este controlat de Ion Soloman.

Reteaua este operata in acest moment de compania Ivet Logistic, cu actionariat comun cu vechiul operator, Ivet Comprod, companie care in ultimele luni a fost atacata in instanta de mai multi creditori care cer insolventa acesteia.

"Infiintarea unei noi firme care sa opereze magazinele Ethos face parte din proiectul de reorganizare a retelei, pe care

l-am inceput in luna februarie. Exista intr-adevar cereri depuse de creditori pentru intrarea in insolventa a Ivet Comprod, insa compania nu este in acest moment in insolventa. Probabil ca vom dizolva vechea firma", a declarat Ion Soloman.

Expertii in insolventa spun insa ca sunt sanse ca acest transfer sa fie anulat daca Ivet Comprod intra in insolventa.

"In cazul in care o firma intra in insolventa, exista o perioada suspecta care cuprinde cei trei ani de dinaintea demararii procedurii de insolventa. Practic, daca lichidatorul constata ca firma a transferat din patrimoniul sau catre alte firme in frauda creditorilor, mai mult ca sigur ca va obtine anularea transferului", a explicat avocatul Arin Stanescu, specialist in insolventa.

Printre furnizorii care au cerut intrarea in insolventa a retelei Ethos se numara imbuteliatorul Pepsi Americas si producatorul de mezeluri Fox. Pepsi a intrerupt furnizarea produselor sale catre Ethos.

A taiat costurile la sange

Soloman a afirmat ca in acest an a taiat la sange din costuri, pentru a face fata declinului pietei.

"In ianuarie aveam 730 de angajati, iar acum am ramas cu 488 de persoane. Am inchis in acest an cinci supermarketuri". Cu toate acestea, Soloman spune ca va deschide chiar in aceasta saptamana cel de-al doilea magazin al retelei din Campulung Muscel.

El a mai precizat ca in acest moment reteaua nu se confrunta cu probleme mari de lichiditati si ca estimeaza o reducere de 10% a vanzarilor in 2009 fata de 2008, pana la aproximativ 28 mil. euro.

Proiectul de reorganizare a retailerului a adus si schimbari in politica comerciala a companiei, inclusiv in oferta de produse, iar magazinele au fost reamenajate in interior.

Tranzactie esuata cu Global Finance

Reteaua dezvoltata de sotii Soloman a fost in 2008 tinta preluarii de catre fondul elen de investitii Global Finance, fostul proprietar al magazinelor La Fourmi. Tranzactia nu s-a finalizat insa, deoarece Global Finance s-a razgandit si a decis sa iasa de pe piata de retail alimentar.

Astfel, fondul de investitii anunta la finele primului trimestru din 2008 vanzarea retelei La Fourmi catre grupul belgian Delhaize le Lion, pentru 18,6 milioane de euro.

Dupa ce negocierile cu Global Finance s-au incheiat fara rezultat, Soloman a decis sa nu mai ia in calcul varianta vanzarii retelei si sa continue investitiile in extindere.

Mai multe retele locale de supermarketuri si hipermarketuri s-au confruntat in acest an cu probleme de lichiditati, pe fondul scaderii consumului.

Sub presiunea creditorilor, proprietarii retailerilor Trident si SPAR au decis in acest an sa ceara singuri intrarea in insolventa, cele doua companii fiind in acest moment in procedura de reorganizare judiciara.

Cel mai greu an pentru capitalul romanesc din retailul alimentar

44 mil. euro - cifra de afaceri din 2008

30 mil. euro - datoriile acumulate de companie

710 angajati

3,2 mil. euro - pierderile companiei in 2007

55 mil. euro - cifra de afaceri in 2008

46,5 mil. euro - valoarea datoriilor in 2008

900 de angajati

100.000 de euro - profit net in 2008

155 mil. euro - cifra de afaceri a grupului Pic in 2008

2.000 de angajati mai are compania, fata de 3.000 anul trecut

15% - a fost rata de scadere a vanzarilor in primul semestru din acest an

50 mil. euro - au investit fratii Penescu in magazinele din Braila si Oradea, inchise in 2009.