FMI gaseste bugetul cu un deficit de 5,1% din PIB la noua luni, sub tinta agreata

Autor: Claudia Medrega 27.10.2009

Ritmul de crestere a cheltuielilor bugetare s-a mai temperat dupa noua luni, in timp ce la nivelul veniturilor se observa o relativa stagnare a tendintei de scadere, ceea ce ar putea indica un inceput de redresare economica, spun analistii.



Deficitul bugetar a ajuns la sfarsitul lunii septembrie la 5,1% din PIB, sub tinta negociata cu FMI, de 5,4% din PIB. Totusi, cresterea deficitului releva mentinerea veniturilor pe o panta descendenta, precum si intarzierea ajustarii cheltuielilor.

Sumele incasate din TVA, care reprezinta cea mai importanta resursa a bugetului de stat, au inregistrat o scadere de 19,1%, la 25,3 mld. lei, indicand o usoara revigorare a consumului.

O reducere importanta a continuat sa se manifeste in cazul incasarilor din impozitul pe profit, care au coborat la sfarsitul lunii septembrie cu 16%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 8,4 mld. lei, reflectand ajustarea puternica a afacerilor. Contributiile de asigurari sociale au inregistrat o evolutie mai buna, respectiv o scadere de numai 1%, la 36,3 mld. lei

Pe de alta parte, impozitarea salariilor si a veniturilor a continuat sa aduca mai multi bani la buget fata de anul trecut, sumele colectate inregistrand un plus de 3,8%, la 13,9 mld. lei.

"Desi momentan se mentine pe crestere, impozitul pe salarii incepe sa dea semne de deteriorare datorita cresterii somajului si a presiunilor de diminuare a veniturilor populatiei si in special a partii variabile a acestora, respectiv bonusuri si prime, a explicat Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

La nivelul cheltuielilor in septembrie incepe sa se observe o diminuare a ritmului de crestere la 7,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu un avans de 8,3% consemnat dupa opt luni.

"Reducerea usoara a cheltuielilor din ultima perioada este nesemnificativa in comparatie cu viteza de scadere a veniturilor si se datoreaza in principal sacrificarii proiectelor de investitii. Ca urmare a contractiei severe a economiei, somajul a crescut puternic determinand cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala, iar cresterea gradului de indatorare publica a condus la majorarea cheltuielilor cu dobanzile", a explicat Hancila.

Dinamica costurilor de personal si a cheltuielilor de capital a continuat sa ramana divergenta. Cheltuielile de personal au urcat cu 9,2%, la 35,9 mld. lei, in timp ce cheltuielile de capital au coborat cu 4,9%, la 14,6 mld. lei.

Evolutia cheltuielilor de personal a fost influentata in principal de faptul ca la nivelul autoritatilor locale si entitatilor autofinantate aceste costuri nu au fost tinute sub control.

FMI a fost de acord la inceputul lunii august, dupa prima evaluare a acordului stand-by de imprumut, cu o crestere a deficitului bugetar la 7,3% in 2009, fiind prognozata o scadere a veniturilor cu 17 mld. lei fata de estimarea initiala.

Aprobarea bugetului pentru 2010 pana la sfarsitul acestui an este una dintre conditionalitatile agreate cu FMI, deficitul bugetar trebuind sa fie ajustat la 5,9% din PIB. Guvernul interimar lucreaza in prezent la forma finala a bugetului pentru anul viitor.

Premierul in exercitiu, Emil Boc, a spus ca "daca Parlamentul nu isi face datoria", acordul cu FMI va trebui renegociat. "Anul acesta, daca Parlamentul isi face datoria, suntem in grafic. Daca Parlamentul nu-si face datoria, trebuie renegociat. Scrie acolo, pana la sfarsitul anului, legea bugetului de stat, legea pensiilor, legea responsabilitatii fiscale, incadrarea in deficit de 7,3%. Sunt cele mai importante prevederi din acordul cu Comisia Europeana si FMI. Pentru 2009, daca Parlamentul isi face datoria, suntem in grafic, daca nu, avem probleme", a explicat Boc, citat de Mediafax.