Companiile nu se inghesuie sa primeasca bani europeni pentru a plati salariile angajatilor

Autor: Adelina Mihai 27.10.2009

Companiile romanesti au la dispozitie 142 mil. euro de la Uniunea Europeana pentru noi angajari, pentru programe de training destinate angajatilor sau pentru imbunatatirea conditiilor de munca.

Desi fondurile europene ar putea sa le reduca cu pana la 75% cheltuielile salariale cu noii angajati, numai 294 de cereri de finantare (cu o valoare totala de numai 34% din banii alocati de UE) au fost depuse pana in acest moment pentru subventii. De ce?

"Nu am depus proiecte pentru schemele de ajutor de stat, pentru ca nu se incadreaza in specificul nostru de activitate. Stiam in mare despre ce este vorba, dar am facut o analiza si am decis sa nu apelam la aceste subventii. Cred ca vom fi interesati in viitor in special de subventiile pentru trainingurile de formare a angajatilor", sustine Cosmin Ciobanu, directorul de resurse umane al UTI Grup, care produce solutii IT&C, de securitate, instalatii electrice si sisteme militare si care are 5.400 de angajati.

Reprezentantii autoritatii de management care gestioneaza banii spun ca au fost putini solicitanti, insa rata de succes a cererilor (raportul dintre numarul de proiecte depuse si numarul de proiecte aprobate) este mai mare decat pe alte linii de finantare din fondurile europene pentru HR.

Pana in acest moment au fost aprobate pentru finantare numai 128 de cereri cu o valoare cumulata de 22,6 mil. euro, adica numai 15% din cele peste 142 mil. euro.

Din datele furnizate de AMPOSDRU, autoritatea de management care gestioneaza banii europeni pentru HR, reiese ca peste 1.300 de angajatori s-au inscris pe listele de participare la seminariile organizate in luna martie a acestui an, in care au invatat, timp de sase ore (aceasta fiind durata cursului), cum sa completeze cererea de finantare pentru ajutoarele de stat.

"Am participat la seminarul respectiv pentru ca nu stiam despre ce e vorba si mi s-a parut o tema interesanta. Nu am aplicat pentru a obtine subventiile, pentru ca nu am gasit un motiv destul de bun pentru a obtine aceste finantari. Insa am fost foarte multumiti de prezentare", sustine Alexandra Roata, responsabilul de relatii publice in cadrul companiei A3D Studio, care ofera solutii de webdesign si software.

Insa nu toti cei care s-au inscris pe listele autoritatii de management pentru participare la seminar au fost si prezenti la eveniment.

"Nu-mi amintesc sa fi participat la vreun seminar despre ajutoarele de stat. O fi fost vreo intentie, insa nu am fost prezent la acel eveniment", precizeaza Gabriel Giurea, angajat la Universitatea Romano-Germana din Sibiu.

Intr-o situatie aproape similara a fost si Ovidiu Tepes, directorul general al firmei de consultanta Scorpion Leader din Targu-Mures.

"Am plecat la cinci minute de la inceperea seminarului, pentru ca am primit un telefon urgent. Nu am mai depus cereri pentru schemele de ajutor de stat, pentru ca am fost ocupati cu alte activitati", spune Tepes.

Din aceste fonduri, companiile pot subventiona jumatate din salariile noilor angajati pe o perioada de 12 luni.