Iberdrola are 2 mld. euro pentru energie eoliana

Autor: Roxana Petrescu 27.10.2009

Spaniolii de la Iberdrola Renovables, divizia de energie regenerabila a grupului energetic Iberdrola, spun ca investitiile pe care le au acum in derulare pe segmentul eolian in Romania ar putea depasi suma de 2 mld. euro. Iberdrola Renovables, liderul mondial in ceea ce priveste energia eoliana, si-a deschis recent un birou la Bucuresti al carui country manager este romanul Adrian Goicea, fost director general executiv al bursei de energie OPCOM.

Pasul doi pentru spanioli este formarea unei echipe care sa aiba grija de realizarea proiectelor avute in vedere: 1.600 de MW pe partea eoliana, mai mult decat doua reactoare nucleare de la Cernavoda, localizati in Dobrogea.

"Asteptarile noastre vizeaza indeplinirea tintelor initiale si chiar depasirea acestora. Investitia totala pentru intreg portofoliul ar putea depasi 2 miliarde de euro", spune Goicea.

Iberdrola Renovables a achizitionat la inceputul anului trecut 50 de proiecte eoliene, intr-o tranzactie de 200-300 de mil. euro. Societatea care dezvolta aceste proiecte si care va lucra in continuare cu Iberdrola este Eolica Dobrogea, companie inregistrata in Elvetia, dar care dezvolta proiecte eoliene in Romania prin intermediul unei filiale locale.

In afara de proiectele eoliene, Iberdrola mai este implicata in Romania in constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.