BM: Relansarea economica a Europei de Est depinde de revenirea cererii pe pietele din Vest

Ziarul Financiar 28.10.2009

Relansarea economica a fostelor tari comuniste membre UE depinde de revenirea cererii pe pietele vest-europene, fluxurile de capital privat catre Europa de Est diminuandu-se considerabil, iar piata de credit fiind lovita in aceasta perioada de falimente si somaj, potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM), citat de Reuters.

BM estimeaza ca economiile celor zece state foste comuniste care au dobandit statutul de membre ale Uniunii Europene se vor contracta, in medie, cu 4,2% in acest an si vor creste cu 1% in 2010 si, respectiv, cu 3,6% in 2011.

Banca Mondiala anticipeaza ca revenirea economiei in regiune va fi "fragila si neuniforma" si a cerut guvernelor sa implementeze reforme structurale pentru a consolida procesul de relansare.

Economistii bancii considera ca "aripa de est" a UE a trecut de pragul de jos al recesiunii, insa perspectivele de crestere pe termen mediu sunt pesimiste, iar statele din regiune se indreapta catre o lupta de lunga durata pentru revenirea la performante care sa corespunda potentialului economic.

"Cresterea economica robusta va reveni probabil odata cu relansarea investitiilor si exporturilor, dar si cu reconsolidarea increderii consumatorilor", se mentioneaza in raportul BM.