COLECTII/ Politiste cu iz istoric

Autor: Stelian Turlea 28.10.2009
Bogdan Alexandru Stanescu coordoneaza la Editura Polirom si seria Thriller in care apar romane politiste recente dintre cele mai bune. Au vazut lumina tiparului, pana acum, trei romane de James Ellroy ("L.A.Confidential", "Marele niciunde", "Dulcele sarut al Daliei"), Jeffrey Deaver - "Omul disparut", trei romane de Philip Kerr ("Berlin Noir I", "Berlin Noir II" si "Berlin Noir III"), Michael Crichton - "Nest", R.N.Morris - "Securea blanda", Guido Cervo - "Semnul lui Attila", Steven Hall - "Amintirile rechinului", Sam Bourne - "Ultimul testament", Marco Salvador - "Longobardul". Cu volumele pe care le prezentam astazi, colectia pare a-si fi schimbat formatul, intr-unul de buzunar, ceea ce face cartile mult mai usor de citit, oriunde si in orice conditii.
Dar intre cele doua volume pe care le prezentam astazi mai exista o asemanare: nu numai ca amandoua au cate un personaj pe care autorii cartilor l-au plimbat prin mai multe titluri, dar, de data asta, actiunile se raporteaza intr-un fel sau altul la fapte petrecute in cel de-al doilea razboi mondial.
Donna Leon - "Moarte in La Fenice". Traducere din limba engleza de Ruxandra Dragan. Romanul face parte din seria celor care il au ca protagonist pe comisarul Brunetti, care ancheteaza acum probabila asasinare a dirijorului Helmut Wellauer. Cercetandu-i trecutul, Brunetti aduce la lumina simpatiile naziste ale dirijorului.Dar, mai ales, o serie de orori la care dirijorul s-a dedat mai multe decenii la rand si pentru care acum isi merita pedeapsa. Roman politist fiind, nu vom dezvalui despre ce este vorba. Donna Leon (nascuta in 1942) este o scriitoare de origine ameĀ­ricana, autoarea unei celebre serii de romane politiste a caror actiune se desfasoara la Venetia si care il au ca personaj principal pe comisarul Guido Brunetti. Donna Leon traieste in Italia de douazeci de ani. A lucrat ca lector la Catedra de limba engleza a University College-Europe din Italia (care apartine de Universitatea din Maryland), apoi s-a dedicat scrisului. I-a fost acordat premiul Macallan Silver Dagger din partea Asociatiei Scriitorilor de Literatura Politista.

Daniel Silva - "Asasinul englez". Traducere din limba engleza de Ileana Dinu. Romanul are in centru ancheta asasinarii unui bancher elvetian care se dovedeste ca a tratat cu nazistii si a cumparat de la ei pe sume ridicole tablourile furate de armatele germane din tarile invadate. Elvetienii refuza sa returneze aceste bunuri culturale mostenitorilor de drept, indiferent in care dintre tarile lumii s-ar afla acestia. Daniel Silva (nascut in 1960) este considerat liderul noii generatii de autori de thriller si romane politiste din Statele Unite. Comparat cu John Le Carre, Silva a publicat pana acum 12 romane. E un scriitor american de origine portugheza, nascut in statul Michigan, care si-a inceput cariera ca jurnalist, devenind corespondentul United Press International in Orientul Mijlociu. A lucrat apoi pentru CNN. A debutat in 1966, cu romanul "The Unlikely Spy", care a intrat imediat pe lista de bestselleruri a "New York Times". Cel mai cunoscut personaj al sau este restauratorul de tablouri Gabriel Allon, fost agent Mossad.