CARTEA DE LITERATURA/ Poeme despre pisici si printese

Autor: Stelian Turlea 28.10.2009
Emil Brumaru, Veronica D.Niculescu
Basmul Printesei Repede-Repede
(o poveste pentru adulti)
Editura Polirom
O poveste admirabila, amestec de versuri cu aluzii erotice si proza, in care printesa Repede-Repede care traia intr-un castel pustiu il primeste de barbat pe Piticul Bun. "Si de atunci ei au trait/Doar impreuna, s-au iubit? Cum nici nu se mai povesteste,/ Dansa-i facea mancari din peste/ Si-umbla-n iatac in pielea goala,/ Si nu se mai ducea la scoala/ De-atat pupic si zapaceala. .."Ilustratii de Mircia Dumitrescu.
A.J.Cronin
Gradinarul spaniol
Editura Lider
A.J.Cronin (prozator si dramaturg scotian,1896-1981) a publicat acest roman in 1950. E povestea unui diplomat britanic care ajunge in Catalonia, Spania, dupa ce mariajul i se destrama. Desi n-are vreme sa-si educe fiul care il insoteste, diplomatul devine atat de gelos pe un gradinar spaniol pentru prietenia pe care i-o arata fiului sau incat il trimite la inchisoare pentru un presupus furt. Barbatul scapa, iar cand fiul descopera faptele tatalui, pleaca dupa gradinarul spaniol. Romanul a fost adaptat pentru film in 1956, cu Dick Bogarde in rolul principal, in regia lui Philip Leacock. In 1967, romanul a fost adaptat pentru un serial de televiziune in Spania. Traducere de Bogdan Oproiu.
Jerome Garcin (coordonator)
Noile mitologii
Editura ART
"Mitologii", publicat de Roland Barthes in 1957, era un acid portret al societatii de consum. Jerome Garcin si colaboratorii (57 de romancieri, filosofi, sociologi, istorici, economisti, psihanalisti) vorbesc, fiecare, despre cate o noua mitologie: de la iPod la SMS, de la Google la blog, de la geanta XXL la instalatorul polonez si multe altele. "Astfel, volumul de fata este o prelungire a lucrarii, ea insasi mitologica, care l-a inspirat." Traducere din limba franceza si note de Mona Tepeneag.
T. S. Eliot
Cartea lui Mos Oposum despre Pisicile poznase
Editura Humanitas
O editie fascinanta a poemelor cu pisici ale lui T. S. Eliot (cine ar fi crezut ca marele poet s-a ocupat cu asa ceva!). Orice felina care se respecta, aflam de la T. S. Eliot, are nu mai putin de trei nume: unul pentru uzul familiei, unul bizar si unul secret. Numele personajelor din carte nu sunt neaparat trei pe cap de mata, dar sunt revelatoare pentru talentele, metehnele si manierele pisicesti. Cartea a fost publicata de T. S. Eliot in 1939 si semnata Mos Oposum, porecla data autorului de catre Ezra Pound. Traducere de Tudor Cristian Rosca si Viorel Stefanescu. Ilustratii de Axel Scheffler. Nascut in 1957 la Hamburg, Scheffler si-a castigat o faima intrenationala ca ilustrator de carti pentru copii.
Nora Roberts (J.D.Robb)
Ultima creatie
Editura Lider
Ca multe alte romane scrise de autoare, acesta a fost semnat initial cu pseudonimul J.D.Robb (unul dintre cele folosite de Roberts, cum precizam in aceasta rubrica, intr-un alt numar al ziarului nostru). Este a 25-a carte din seria politista "In Death" care o are drept erou-investigator pe locotenentul de politie din New York Eve Dallas (casatorita cu un miliardar). Politista se va ocupa de cautarea unui asasin care mai lovise in urma cu noua ani, cand terorizase orasul dupa ce omorase patru femei in cincisprezece zile. Asasinul reapare si reincep rapirile si uciderile. De asta data isi alege victimele din randul angajatelor sotului miliardar. Traducere de Roxana Buzoianu.
Dan Iancu
tata/ doar fotografii
Editura Agol
Dan Iancu este un poet a carui mare discretie este direct proportionala cu valoarea si cu originalitatea. Cunoscut jurnalist in domeniul IT, pasionat, in egala masura, de fotografie, Dan Iancu se rosteste apasat si in poezie. Ultima sa carte, "tata/ doar fotografii" a publicat-o la propria editura, dupa ce a fost dezamagit (dupa cum marturiseste) de colaborarile anterioare, cu edituri "consacrate". Este un poem - carte, un poem de poeme ale cautarii de tata. Volumul este insotit, in mod fericit, de fotografii remarcabile. Poate ca nu este tocmai lucrul care se spune despre o carte de poezie, dar "tata/ doar fotografii" este un text care impune respect. (Lucian Vasilescu)