Update - Banca Mondiala: Pierderile din credite pot ajunge la 9% din PIB-ul Romaniei

Ziarul Financiar 28.10.2009

Pierderile din credite nerecuperate ar putea ajunge la 9% din PIB-ul Romaniei (peste 10 mld. euro), estimeaza expertii Bancii Mondiale pe baza nivelurilor inregistrate in alte tari emergente in perioade de criza din trecut.

Pentru Ungaria, pierderile sunt estimate la 15% din PIB, iar pentru Polonia tot la 9%.

"Pierderile in crestere ale bancilor din regiune ar putea submina revenirea economiei in conditiile in care creditarea pentru companii si persoane fizice este diminuata pentru conservarea capitalului si reducerea riscurilor nou asumate", apreciaza expertii BM.

Totusi, BM apreciaza ca poate fi luat in calcul si un scenariu mai optimist al pierderilor in conditiile in care preturile locuintelor cu care au fost garantate credite ipotecare nu au scazut atit de mult si ar putea fi luata in considerare o rata de recuperare a creditelor de 75%. Deocamdata, bancile au decis sa nu execute masiv clientii pentru a nu inrautati conditiile de pe piata imobiliara.

Expertii institutiei amintesc ca in criza din Turcia din 2000 ponderea creditelor neperformante a urcat la 27,6%, iar in Rusia, dupa criza din 1998, a ajuns la 40%.