ULTIMA ORA/ Prin Sibiu, cu expresul “Transilvania”

Autor: Pop Ioan 28.10.2009
Sibiul continua sa fie capitala a culturii chiar daca au trecut doi ani de cand titulatura de "europeana" a devenit amintire. Da, amintire, dar una suficient de puternica pentru ca sub umbrela ei sa continue sa se vanda diverse suveniruri marca "2007".
Unul dintre evenimentele maxime ale toamnei sibiene 2009 a fost Colocviile Revistei "Transilvania", desfasurate underground, pe 23 si 24 septembrie, in spatiul subpamantean al elegantei Edituri Humanitas. Unde, cu toate ca te afli sub talpile tuturor, nu te calca nimeni in picioare.
Ajunse la a sasea editie, Colocviile au avut ca tema "Corespondenta literara". Dupa cum se vede, ca si in anii precedenti, organizatorii s-au straduit sa evite atât de cliseizatele teme "generationiste", propunând o tema oarecum specializata, dar care are avantajul ca e neutra in sine si nu risca sa poarte discutiile inspre fundatura falsei probleme a razboiului dintre generatiile literare.
I-am auzit pledand, argumentand si contraargumentand, cu discursuri scanteietoare si la obiect, pe Dragos Varga si Radu Vancu, tinerii lideri ai "Transilvaniei", pe Bianca Burta Cernat, Paul Cernat (Premiul revistei "Transilvania" pentru critica literara), Ioan Radu Vacarescu, Angelo Mitchievici, Bogdan Cretu, Cosmin Ciotlos, Dumitru Chioaru, Leonte Ivanov si altii, in fata unei audiente numeroase, receptive si entuziaste.
Au fost apoi lansari ale unor carti semnate de Emil Brumaru, Veronica D. Niculescu, Angelo Mitchievici, dar si a numarului la tema al revistei, plus doua seri de poezie, al caror casting ecumenist e in sine un argument pentru transgenerationism: in prima seara au citit poetii Emil Brumaru, Serban Axinte, Mihail Vakulovski si Stefan Manasia; in cea de-a doua, Andrei Bodiu (Premiul "Transilvania" pentru poezie), Constantin Acosmei, O. Nimigean si Ioan Es. Pop (Premiul "Transilvania" pentru poezie).
Colocviile Revistei Transilvania au fost organizate de Consiliul Judetean Sibiu, Centrul Cultural Interetnic "Transilvania" si, desigur, revista "Transilvania".
Un strop duios de malitie la adresa Transporturilor: daca, la plecare, drumul cu autocarul a durat patru ore si patruzeci de minute fix, la intoarcere, in noaptea in care s-a trecut la ora de iarna, calatoria cu trenul personal de la Sibiu la Copsa Mica (da, nu mai exista trenuri directe spre si dinspre Sibiu) si apoi cu acceleratul de la Copsa Mica pana in Capitala a tinut opt ore si jumatate. Cu trenul, Sibiu-i mai departe decat Clujul!