Basescu despre salariul lui Ionut Costea de la EximBank: Nu e posibil sa ai un salariu de 25.000 euro intr-o banca de stat

Ziarul Financiar 28.10.2009

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la Kanal D, ca EximBank ar fi trebuit sa ramana in regimul institutiilor statului si sa fie supusa legii unice de salarizare a functionarilor publici, fiind o banca alimentata cu bani de la buget, informeaza

Mediafax

.

"Am un sentiment de revolta ca s-a scapat la EximBank, la domnul Costea (Ionut Costea, presedintele EximBank si cumnatul lui Mircea Geoana - n.r.) s-a scapat. Nu e vorba numai de domnul Costea. Intr-o banca a statului care trebuie sa dea garantii pentru operatiuni de comert exterior se duce un domn politic acolo si are circa 25.000 de euro salariu pe luna. Nu este posibil, cand acea banca este alimentata cu bani din bugetul de stat. EximBank-ul trebuie sa ramana in regimul institutiilor statului. Probabil mai sunt institutii", a declarat Traian Basescu, facand referire la initiativa unor parlamentari PDL de a convinge FMI-ul sa ceara intrarea BNR, CNVM, CSSPP, CSA in legea salarizarii unitare.

Cu toate acestea, presedintele a adaugat ca Banca Nationala a Romaniei nu ar trebui sa fie incadrata in acelasi regim de salarizare.

"BNR nu este in circuitul economic romanesc. Banca Nationala este in momentul de fata in sistemul bancar european, in sistemul bancilor nationale europene. Este o banca in care nu poti sa pui bugetari si este echitabil pentru ca acolo nu s-au facut exagerari. Eu stiu veniturile celor din BNR, sunt decente", a spus Basescu.