“Am simtit prima scadere abrupta a pietei de mobilier”

Autor: Ioana David 28.10.2009

Piata de mobilier de birou, estimata la circa 80-100 mil. euro, a scazut cu 40% in trimestrul trei al acestui an, potrivit estimarilor reprezentantilor importatorului Corporate Office Solutions.

"In trimestrul trei putem spune ca am inregistrat o prima depreciere semnificativa, intrucat nu au existat proiecte reportate din primele luni ale anului, iar proiectele sau tranzactiile noi au fost putine", a spus Horatiu Didea, director comercial al Corporate Office Solutions (COS).

Cumulat insa, in primele noua luni ale anului, piata, care este extrem de fragmentata, a avut o scadere de 30%. Sute de companii prezente pe aceasta nisa au afaceri intre 10.000 si 100.000 de euro.

"Asa cum anticipam la jumatatea acestui an, multe companii mari care deja planificasera sa se mute anul acesta nu si-au anulat planurile, insa fie au decis sa pastreze mobilierul existent, fie s-au orientat catre segmentele mai scazute, iar mobilierul super low-cost a castigat teren", a mai spus Didea.

El a precizat ca ultimul trimestru nu va inregistra schimbari semnificative fata de perioada precedenta intrucat se vor livra foarte putine cladiri de birouri.

"Piata amenajarilor pentru spatii de birouri ramane in continuare in contractie deoarece, pe fondul crizei economice, care se adanceste in Romania, majoritatea companiilor amana luarea deciziilor privind relocarea", a mai spus Didea.

COS a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 15 mil. euro, in crestere cu 13,5% comparativ cu 2007 si in linie cu estimarile initiale. La inceputul anului compania a anuntat ca lucreaza cu patru scenarii posibile de buget pentru 2009.

"In general am redus costurile operationale, cele cu benzina, telefon consumabile, delegatiile de afaceri. De asemenea, am operat reduceri de bugete de marketing si training. Reducerile insa au fost benefice. Avand in vedere ca scaderea vanzarilor in acest an va fi intre 5 si 25% si luand in considerare reducerile facute pana in acest moment, suntem optimisti in ceea ce priveste perioada urmatoare", spune Didea. El precizeaza ca intervalul mare de variatie a vanzarilor se datoreaza "probabilitatii mai mici sau mai mari de a semna anumite proiecte de amenajare pana la sfarsitul anului".

In legatura cu 2010, COS estimeaza ca va fi similar cu 2009.

Principalii producatori romani de mobilier de birou sunt Mobexpert Office, Silvarom, GreenForest.