Uniunea Europeana isi alege primul presedinte din istoria sa

Autori: Magraon Andreea , Iulian Anghel 29.10.2009

Sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana decid astazi si maine cine va fi primul presedinte al UE din istoria de aproape 60 de ani a primului "imperiu" constituit pe principii voluntare.



Nimeni nu se gandea, in urma cu aproape 60 de ani, cand s-au pus bazele Uniunii Europene, ca integrarea va merge atat de departe. Nu am ajuns inca "Statele Unite ale Europei", cum visa Victor Hugo in urma cu 150 de ani sau, mult mai tarziu, legendarul premier britanic Wiston Churchill. Europa nu va alege un George Washington, dar...

"Nu vom fi chiar Statele Unite ale Europei, totul depinde de adoptarea de catre Cehia a Tratatului de la Lisabona. Si, totusi, se invarte...", comenteaza Cristian Diaconescu, ministru de externe pana luna trecuta.

Liderii Uniunii Europene se reunesc astazi la Bruxelles in cadrul Consiliului European (sefii de state si de guverne ai UE), reuniune a carui miza este impartirea portofoliilor pentru urmatoarea Comisie Europeana, dar si alegerea celui care va deveni primul presedinte al Uniunii Europene.

Dezbaterea pentru viitoarea comisie, care-si va incepe mandatul la sfarsitul anului, este foarte aprinsa in UE, statele incepand sa-si nominalizeze candidatii.

Ultimele tari care si-au anuntat candidatii sunt Germania, pe Guenther Oettinger, actual premier al landului Baden-Wuerttemberg, si Austria, pe ministrul stiintelor, Johannes Hahn.

Insa atentia cea mai mare o capteaza acordul care va fi stabilit in privinta primului presedinte al Uniunii Europene.

"Pentru Romania este extrem de important cine va fi presedintele Uniunii si ne intereseaza un presedinte care sustine, in primul rand, extinderea UE. Ne avantajeaza, de pilda, ca Turcia sa fie integrata in UE. Ne intereseaza care va fi componenta serviciului diplomatic al Uniunii (UE va avea, dupa alegerea unui presedinte, si un asa-numit minister de externe care se va ocupa de politica externa a UE - n.n.). Ne intereseaza ce viziune va avea acest serviciu asupra politicii de vecinatate. Pentru ca, pana in prezent, aceasta politica de vecinatate functioneaza in tari riverane precum Italia sau Grecia. Romania este direct interesata de acest aspect care presupune si fonduri importante pentru tarile vecine", spune Cristian Diaconescu.

Blair vs. Juncker

Pentru postul de presedinte al UE, creat de Tratatul de la Lisabona, sunt inscrisi in competitie fostul premier britanic Tony Blair si primul-ministru luxemburghez Jean-Claude Juncker.

Postul de presedinte al UE sau cel de presedinte al Consiliului European a fost creat de Tratatul de la Lisabona, care realizeaza o importanta reforma a sistemului institutional al UE. El va fi ales pe o perioada de doi ani si jumatate.

Blair, considerat favorit pana luna trecuta, a inceput sa piarda teren in acest concurs. Presedintele francez Nicolas Sarkozy, primul care l-a nominalizat pentru presedintia UE, s-a distantat de Blair, aducand ca argument faptul ca Marea Britanie nu face parte din zona euro. De asemenea, cancelarul german Angela Merkel, care a obtinut un nou mandat ieri, s-a declarat sceptica cu privire la nominalizarea lui Blair. Sarkozy si Merkel urma aseara sa discute in cadrul unui dineu la Paris candidatura lui Blair.

Benelux au semnat o pozitie comuna prin care se opun candidaturii fostului premier britanic pe motiv ca Marea Britanie nu este in zona euro sau in spatiul Schengen. Italia este statul care a anuntat ca-l sustine pe Blair.

Lobby intens al britanicilor

Britanicii insa nu se lasa si fac lobby intens pentru Blair. Potrivit unor surse de la Downing Street, citate de Euractiv, premierul britanic, Gordon Brown, va face lobby la summit-ul UE pentru candidatura predecesorului sau, Tony Blair, la presedintia Consiliului European.

Si ministrul britanic de externe David Cameron a declarat la inceputul saptamanii ca Blair ar face o treaba extraordinara la sefia Uniunii Europene.

Juncker, care a negat in mod constant ca ar fi interesat de acest post, a declarat marti ca nu ar avea motive sa il refuze.

"Daca imi va fi adresat un apel, nu am motive sa refuz. Cu conditia sa fie insotit de idei ambitioase pentru acest post", a declarat Juncker intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde.

La orizont a mai aparut insa un candidat pentru postul de presedinte al UE, "new entry" fiind premierul olandez Jan Peter Balkenende.

Discutia privind postul de presedinte al Consiliului European este delicata avand in vedere ca Tratatul de la Lisabona nu a intrat inca in vigoare. Pentru asta este nevoie ca si Cehia sa il adopte, ultimul stat european care nu a ratificat insa documentul. Acesta trebuie semnat de presedintele Vaclav Klaus, un eurosceptic declarat. Problema este insa mai mare avand in vedere ca Curtea Constitutionala a Cehiei trebuie sa dea un verdict cu privire la o plangere depusa de 17 senatori cu privire la conformitatea Tratatului de la Lisabona cu Constitutia tarii. Verdictul va fi dat dupa 3 noiembrie.

Potrivit lui Diaconescu, profilul de presedinte al UE care ar conveni Romaniei este cel al lui Tony Blair. Diaconescu este social-democrat ca si Blair, iar aici ar putea aparea, asadar, o anumita subiectivitate.

Ce poate face presedintele Uniunii Europene

Tratatul de la Lisabona, care realizeaza o ampla reforma asupra institutiilor Uniunii Europene, creeaza postul de presedinte al Consiliului European, numit, din comoditate, si presedinte al UE. Potrivit documentului, presedintele UE are urmatoarele prerogative: