Meyer: Din mandrie nationala, Fondul Proprietatea risca sa ajunga rusine nationala

Autor: Roxana Pricop 28.10.2009

Actionarii Fondului Proprietatea (FP) iau tot mai mult in calcul apelul la instantele internationale de judecata pentru a-si recupera creantele de la statul roman, drept reactie la ignoranta guvernantilor, potrivit lui Mark Meyer, avocatul care reprezinta interesele familiilor Malaxa si Auschnit.

Mostenitorii lui Nicolae Malaxa si Max Auschnit, doi dintre cei mai puternici industriasi romani din perioada interbelica, controleaza aproape 8% din Fondul Proprietatea si sunt cei mai importanti actionari privati. Acestia au de recuperat peste 400 mil. dolari de la statul roman, drept despagubiri pentru proprietatile confiscate de regimul comunist.

"Din cauza ignorantei fostului si actualului guvern, un proces deschis impotriva statului roman este tot mai aproape. Cum mostenitorii marilor familii de industriasi sunt stabiliti in strainatate, am putea apela la instantele internationale pentru a recupera creantele", spune Mark Meyer.

Desi a fost infiintat in urma cu patru ani, Fondul Proprietatea nu este functional nici pana in prezent. Mai exact, persoanele ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist si care au primit actiuni la fond nu isi pot vinde actiunile pe o piata transparenta si reglementata, pentru ca astfel sa intre in posesia despagubirilor.

"Din 2005, fiecare ministru de finante a declarat ca listarea fondului Proprietatea este la cateva luni distanta. Desi au existat nenumarate amanari, credem ca listarea fondului este cea mai buna metoda de a intra in posesia despagubirilor", continua Meyer.

In opinia avocatului, FP este cea mai buna solutie pentru despagubirea victimelor regimului comunist, pentru ca nu afecteaza bugetul de stat si nici contribuabilul roman.

Spre deosebire de castigarea unui proces international, prin care statul roman "ar urma sa plateasca actionarilor in numerar milioane de euro de la buget". "Fondul Proprietatea este un exemplu despre cum se poate face dreptate victimelor regimului comunist, pe care Romania il arata lumii intregi. Insa risca sa ajunga o rusine nationala, din cauza rea-vointei politicienilor", afirma Meyer.

Nicolae Ivan, care reprezinta fondul american Cartesian - un alt actionar important al Fondului Proprietatea - este dezamagit de evolutia acestuia.

"Selectarea companiei Franklin Templeton drept administrator a reaprins sperantele actionarilor. Insa acum ne este mai mult decat evident ca nu exista vointa ca Fondul Proprietatea sa fie administrat de Templeton, si ca se vrea ca el sa fie un fel de SIF (societate de investitii financiare - n.red.) administrata de stat", spune Ivan. Impasul in care a intrat fondul odata cu blocajul intervenit in semnarea contractului cu Franklin Templeton s-a resimtit si in scaderea interesului investitorilor si a pretului actiunilor FP la "mica publicitate".

Din 2008, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vinde participatiile, fapt care a permis intrarea in actionariat a fondurilor de investitii si a persoanelor interesate de investitii.

Datele privind tranzactiile cu actiuni FP sunt incerte, iar raportarile oficiale nu fac referiri la pretul actiunilor sau la identitatea actionarilor, a cumparatorilor sau a vanzatorilor. Potrivit informatiilor culese de la persoanele implicate in tranzactii, pretul unei actiuni a scazut pana la 15-20% din valoarea nominala de un leu, in conditiile in care in august pretul a urcat pana la 25%. Astfel, in prezent fondul este evaluat pe piata neagra la 2,1-2,8 mld. lei, desi doar participatia de 20% din Petrom valoreaza pe Bursa 3 mld. lei.

Profit la noua luni peste cel din 2008

Vanzarea participatiilor la Petrom Aviation si la fosta Electrica Oltenia a urcat profitul net al Fondului Proprietatea la 646 mil. lei (154 mil. euro) in primele noua luni, peste nivelul raportat in intreg anul 2008.

Anul trecut, Fondul Proprietatea a inregistrat un profit net de 467,7 mil. lei, in conditiile in care castigul pe primele noua ale lui 2008 a fost de 424,8 mil. lei.

Fondul a obtinut un castig brut de 547,4 mil. lei (130 mil. euro) din vanzarea participatiilor la Petrom Aviation si la diviziile de distributie, vanzare si servicii ale grupului energetic CEZ. Astfel, disponibilitatile banesti ale fondului au urcat pana la 2 mld. lei.

In primele noua luni ale anului, fondul a castigat 117,2 mil. lei din dividende si aproape 95 mil. lei din dobanzi, iar veniturile din diferentele de curs au fost in valoare de 2,9 mil. lei.

Per ansamblu, veniturile au totalizat la noua luni 762 mil. lei, iar cheltuielile operationale au insumat 15,2 mil. lei. Conducerea Fondului Proprietatea a anuntat saptamana trecuta ca estimeaza pentru acest an un profit net de 690 mil. lei, triplu fata de nivelul bugetat initial, de 212,4 mil. lei.

Desi anul trecut a fost incheiat cu un profit record, fondul nu a distribuit nici pana in prezent dividendele aferente. Pentru ca actionarii FP sa intre in posesia dividendelor in valoare de peste 280 mil. lei, capitalul fondului trebuie redus de la 14,24 mld. lei pana la 10,8 mld. lei. Actionarii FP sunt Ministerul Finantelor, cu 63,2% din capitalul social, restul fiind controlat de peste 2.700 de persoane fizice si juridice.