Tranzactie surpriza in imobiliare: belgienii au cumparat 60 de hectare in jurul Bucurestiului. A revenit vremea achizitiilor?

Autor: Cristi Moga 28.10.2009

Liebrecht & wooD, proprietarul outlet-ului Fashion House din Militari, considera ca a venit iar timpul achizitiilor.Compania belgiana Liebrecht & wooD, care detine centrul comercial de tip outlet Fashion House de la iesirea din Militari spre Pitesti, a cumparat in acest an terenuri cu o suprafata de circa 60 de hectare in trei zone ale Bucurestiului, pentru care a platit mai mult de 30 de milioane de euro din fonduri proprii.

Belgienii, care au vandut in ultimii ani parcul comercial Militari Shopping si birourile Victoria Park din Baneasa pentru circa 80 de milioane de euro, sunt printre putinii investitori care merg acum impotriva curentului, cumparand terenuri cand nimeni nu considera ca preturile au ajuns la nivelul minim.

"In acest an am cumparat 60 de hectare de teren la iesirile din Bucuresti pentru proiecte de retail si pentru constructia unui nou centru comercial de tip outlet. In medie, pot spune ca am platit circa 60 de euro/metrul patrat. Preturile pot spune ca au fost rezonabile, nu discount-uri de 50%, pentru ca astfel de reduceri sunt doar pentru terenuri proaste", a declarat pentru ZF Johan Rogiers, unul dintre fondatorii si actionarii companiei belgiene.

El spune ca a infiintat fondul inchis Liebrecht & wooD Investment Fund, in care a atras si investitori externi, fond prin intermediul caruia va investi in Polonia, Rusia si Romania, capitalul initial disponibil depasind 100 de milioane de euro.

"Sunt atat de multi bani pe piata, iar lumea nu stie in ce sa-i investeasca. Din cate stiu, niciodata nu au fost mai multe economii in Europa, iar depozitele bancare nu aduc venituri multumitoare, in timp ce bursele, bondurile, nu sunt tocmai sigure. Romania cu siguranta isi va reveni", spune Rogiers, motivand astfel decizia de a cumpara pe piata locala. In piata imobiliara se spune ca aproape orice este la ora actuala de vanzare, dar nu sunt cumparatori.

"Am cumparat atat de la proprietari mici, de la investitori, cat si de la companii dezvoltatoare. Problema din ultimii ani a fost ca un numar prea mare de investitori au cumparat terenuri, iar acum au probleme. Noi tot timpul am fost mai conservatori", spune Rogiers. Belgianul afirma ca toate achizitiile de terenuri le finanteaza din fonduri proprii, iar investitiile pe piata locala se vor concentra in retail, precum si in realizarea unui al doilea centru comercial de tip outlet, care va fi pozitionat in apropierea iesirii din Bucuresti spre Constanta. "Circa 95% din lotul pentru proiectul din estul Bucurestiului a fost cumparat, am obtinut un PUZ si vom solicita autorizatie de constructie. Nu am inceput comercializarea proiectului, dar pe langa outlet, putem include diferite alte constructii, pentru un magazin de mobila, bricolaj si chiar un hipermarket. Consider ca acest teren este chiar mai bine pozitionat decat cel din Militari", spune Rogiers, care nu intra in detalii privind zonele in care se afla restul terenurilor.

Liebrecht & wooD este o companie belgiana fondata de Johan Rogiers, Patrick Van Den Bossche si Marc Lebbe, care mai detine trei centre comerciale de tip outlet in orasele poloneze Gdansk, Sosnowiec si Varsovia.