Consiliul Concurentei: Un roman plateste la notar de 14 ori mai mult decat un german, pentru aceeasi tranzactie imobiliara

Autor: Izabela Badarau 29.10.2009

Consiliul Concurentei va propune Guvernului si Parlamentului modificarea legislatiei pentru serviciile notariale, prin eliminarea restrictiilor privind numarul de notari, tarifele si publicitatea, in prezent romanii platind pentru aceeasi tranzactie de 14 ori mai mult decat un german.

"Costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu si exprimate ca procent din valoarea tranzactiei, este cel mai ridicat in Romania din cele 21 de state membre UE analizate, fiind de peste 4 ori peste medie. In comparatie cu alte state europene, Romania are un cost real al serviciilor notariale mai mare de 7 ori decat in Portugalia, de 14 ori decat in Germania, de 5 ori decat in Franta, de 6 ori decat in Austria sau Spania si de 4 ori decat in Belgia. Chiar in comparatie cu state central si est europene, in Romania onorariile notariale reale sunt mai mari decat in Polonia, Ungaria sau Slovenia", se precizeaza in studiu.