Demmer, VB Leasing: Conditiile pentru a lua o finantare au devenit mult mai dure

Autor: Angela Placinta 30.10.2009

Companiile de leasing au inasprit conditiile de creditare pentru a atrage numai clienti cu o situatie financiara solida, in conditiile in care se confrunta cu un val de recuperari de bunuri de la rau-platnici.



VB Leasing, una din primele zece companii din aceasta piata, controlata de austriecii de la Volksbank, a majorat avansul pentru finantarile noi in medie cu 5%, dar in cazul unor clienti cresterea a fost de 10-15%, si analizeaza mult mai atent situatia companiilor care solicita finantari, spune Peter Demmer, directorul general al companiei.

"Conditiile pentru a lua un leasing sunt mult mai dure acum. Avansul este mai mare, avem clienti carora le cerem 30-35%, dar si clienti cu care lucram cu 5% avans, depinde de fiecare. De asemenea, situatia financiara a clientilor trebuie sa fie mult mai buna. Ne uitam la contractele pe care compania le are deja pentru a vedea daca va avea business in urmatorii 1-3 ani astfel incat sa isi poata plati ratele", a declarat Demmer intr-un interviu acordat ZF.

Peste 1.000 de masini recuperate

Austriecii au luat aceste masuri in conditiile in care intreaga piata de leasing se confrunta anul acesta cu o crestere fara precedent a bunurilor recuperate de la clientii care nu isi mai pot plati ratele.

VB Leasing a recuperat de la inceputul anului pana la sfarsitul lui septembrie 1.170 de bunuri de la clienti, din care 1.050 sunt masini, iar restul echipamente. Masinile recuperate reprezinta 4% din totalul celor pe care le are compania in portofoliu in acest moment. In trecut, cand piata de leasing crestea cu 40-60% pe an, recuperarile la VB Leasing erau de doar 40-50 de unitati anual.

"Lucram cu o companie care se ocupa de recuperare, dar acesta este ultimul pas, le acordam unor clienti perioade de gratie de trei luni, in medie. Daca in trecut aveam un singur angajat care se ocupa de recuperari, acum cinci oameni fac acest lucru", explica directorul general al VB Leasing.

Demmer afirma ca, in medie, compania vinde 110 masini pe luna, in special catre dealeri de vehicule second-hand, dar si catre companii care achizitioneaza flote de cate 10-15 unitati.

"Nu este scopul nostru sa pastram aceste masini in stoc. Avem o retea foarte buna de dealeri pentru revanzare si avantajul unei retele teritoriale (12 reprezentante in toata tara - n.r.), deci nu pastram masinile intr-un singur loc. Toate masinile le-am vandut pana acum in tara."

Alte companii de leasing vand masini si echipamente recuperate si in strainatate. VB Leasing a lansat o platforma online pentru vanzarea bunurilor second-hand, la fel ca mai multe firme de leasing din piata.

La nivelul pietei de leasing numarul bunurilor recuperate a trecut deja de 10.000 de unitati, potrivit unor estimari.

Finantari de 58 mil. euro in noua luni

Valoarea bunurilor finantate de VB Leasing in primele noua luni a fost de 58 de milioane de euro, in scadere cu 55% fata de aceeasi perioada din 2008.

"2009 a fost un an interesant pentru toti, aproape nimeni nu a mai trecut printr-o astfel de situatie. Mare parte din businessul nou a venit de la clientii pe care ii aveam deja, e mai putin riscant sa lucrezi cu clienti pe care ii cunosti bine."

Circa 63% din finantari au fost utilizate pentru achizitia de autovehicule, 31% pentru echipamente de constructii si transport, iar restul pentru alte tipuri de bunuri.

"Aveam in plan cresterea ponderii echipamentelor, dar din cauza crizei nu a fost posibil. Totusi, am finantat mult mai multe echipamente agricole si vrem sa ne concentram pe acest sector."

Compania se asteapta sa mai finanteze bunuri in valoare de 20 de milioane de euro in trimestrul patru, astfel incat la finalul anului va ajunge la un volum de 78-80 de milioane de euro.

"Profitul va fi influentat de provizioane, le-am majorat mult, dar tot vom iesi pe plus."

VB Leasing a incheiat anul trecut cu un profit net de 27,3 milioane de lei (7,4 milioane de euro), de trei ori mai mare fata de 2007.

Costurile au scazut cu 15%

Compania si-a redus anul acesta costurile cu 15% dupa ce a scurtat procesele de lucru si nu a angajat oameni in locul celor care au plecat.

"Nu am redus numarul de angajati, dar nici nu i-am inlocuit pe cei care au plecat." In prezent VB Leasing lucreaza impreuna cu firma de IT Probass la implementarea unui nou program software pentru eficientizarea proceselor de lucru care, potrivit lui Demmer, ar putea determina o reducere a costurilor cu inca 10-15% in 2010.

Toate firmele de leasing incearca sa scada costurile prin diverse masuri, avand in vedere ca businessul li s-a redus considerabil.

Piata de leasing a scazut cu 74% in primul semestru, pana la 777 de milioane de euro, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB). Leasingul auto s-a redus cu 76%, pana la 507 mil. euro, iar cel de echipamente s-a diminuat cu 82%, pana la 117 milioane de euro. Cel mai putin au scazut finantarile pentru sectorul imobiliar, cu 21%, pana la 152 mil. euro.