Vanzarile de mobilier ale furnizorilor IKEA din Romania incep sa scada

Autor: Laurentiu Cotu 29.10.2009

Furnizorii locali de mobila ai IKEA, retailer cu afaceri anuale de peste 20 de miliarde de euro, au inregistrat in primele noua luni scaderi la nivelul cifrei de afaceri, pe fondul reducerii comenzilor din partea grupului suedez.



Grupul suedez cumpara din Romania in principal mobila din lemn masiv si PAL, achizitionand anul trecut de la furnizorii autohtoni mobilier in valoare de peste 200 de milioane de euro, in special pentru distributia in reteaua europeana de retail.

Compania Sortilemn din Gherla, unul dintre principalii furnizori locali ai IKEA, a realizat in primele noua luni o cifra de afaceri de 82 mil. lei (peste 19,5 mil. euro), in scadere cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Criza financiara se resimte in principal prin scaderea comenzilor din partea clientilor existenti cu pana la 20%, iar pana la finele anului este posibil sa scada cererea pentru produsele noastre cu aproximativ 25%. Am diversificat portofoliul de produse, am gasit noi clienti pentru mobilierul de copii si mobilierul pentru birouri si am crescut ponderea vanzarilor pe pietele locale", a declarat Michael Brandhuber, manager general al Sortilemn.

Export nesigur

La inceputul acestui an, conducerea Sortilemn estima pentru 2009 o cifra de afaceri de 29 mil. euro, in scadere cu aproximativ 20% fata de anul trecut, insa ulterior au reestimat vanzarile la 27 mil. euro. In 2008 compania clujeana a obtinut vanzari totale de 36 mil. euro, nivel similar cu cel inregistrat in 2007. Aproximativ 99% din totalul productiei Sortilemn mergea anul trecut la export.

"Cifra de afaceri a Sortilemn este influentata in mod direct de scaderea comenzilor din partea clientilor nostri, ca urmare a reducerii vanzarilor realizate de acestia pe piata externa. Consideram ca si in urmatoarea perioada de un an, un an si jumatate vanzarile vor scadea", adauga managerul general al Sortilemn.

Produsele design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate pe pietele din Suedia, Germania, Belgia, Franta, Spania, Marea Britanie, Austria, Rusia, Grecia, Turcia, Cipru, Arabia Saudita, Japonia, SUA, Canada, Norvegia, Polonia.

Un alt furnizor local al IKEA care inregistreaza scaderi ale vanzarilor este compania Ecolor. Firma clujeana este producator de mobilier exclusiv pentru concernul suedez IKEA. Ecolor a realizat in primele noua luni o cifra de afaceri de aproximativ 13,2 mil. euro (peste 55,80 mil. lei), la acelasi nivel din 2008.

Tin cu dintii de contract

"In primul semestru am inregistrat o scadere de 10% a vanzarilor catre IKEA, insa cu toate acestea nu intentionam sa fabricam mobila pentru alte firme, nici sa producem pentru piata interna. Vom continua sa producem si in aceasta perioada de criza numai pentru IKEA", a declarat Marcel Puscasu, director general al Ecolor.

Compania si-a revizuit in prezent estimarile pentru anul in curs si mizeaza pe o cifra de afaceri de aproximativ 16 mil. euro, in scadere cu peste 13% fata de anul trecut. "Daca anul trecut produceam la capacitate maxima, in prezent capacitatile noastre de productie s-au redus la 80% datorita scaderii comenzilor. O cauza majora este faptul ca recesiunea a afectat in mare masura clientii concernului suedez IKEA de pe piata americana", a spus Marcel Puscasu. Anul trecut Ecolor a fabricat pentru IKEA 250.000 de comode.

Conducerea companiei Plimob din Sighetu Marmatiei, furnizor de scaune pentru concernul suedez IKEA, spune ca vanzarile din primul semestru ale companiei au crescut fata de perioada similara din anul trecut, insa au fost sub estimarile initiale. Concernul IKEA este principalul client al companiei din Sighetu Marmatiei, la randul ei unul dintre cei mai importanti producatori de scaune din lemn masiv din Romania.

Plimob a realizat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de aproximativ 10 mil. euro, in crestere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Tinand cont de rezultatele obtinute in primele sase luni, conducerea Plimob mizeaza pana la finele anului 2009 pe o cifra de afaceri de 24,8 mil. euro, in crestere cu 8% fata de anul trecut. Compania din Sighetu Marmatiei a incheiat anul 2008 cu afaceri totale de 23 mil. euro. "La inceputul acestui an prognozam o crestere a vanzarilor cu 20% fata de anul 2008 pana la valoarea de peste 27 de milioane de euro, insa tinand cont de situatia actuala a pietei, am revizuit estimarile pentru 2009 si mizam pe o cifra de afaceri in 2009 de peste 24 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Transilvania Vasile Godja, director general al Plimob.

Peste 90% din productia companiei din Sighetu Marmatiei este destinata concernului IKEA, restul produselor fiind comercializate pe piata interna. Productia anuala a Plimob este de doua milioane de scaune, fiind realizata in cadrul celor patru puncte de lucru ale companiei.