ING ramane fara divizie de dezvoltare imobiliara in Romania

Autor: Cristi Moga 29.10.2009

Compania imobiliara ING Real Estate a decis inchiderea filialei de dezvoltare imobiliara (ING-RED) de pe piata locala la circa doi ani de la inaugurare, inainte ca firma sa fi cumparat vreun teren pentru realizarea unui proiect imobiliar.

Cristian Cirjan, care conducea biroul de la inceputul acestui an, a ramas consultant al companiei cu privire la piata imobiliara din Romania.

"ING RED nu mai are angajati cu carte de munca in Romania, iar eu am ramas consultant local. La nivel global, ING Real Estate a trecut printr-un proces de restructurare major. Consider ca ei sunt o companie cu picioarele pe pamant, de aceea nu are distressed assets (proprietati ale unor companii aflate in dificultate financiara - n. red.) in Romania. In momentul in care au venit aici, in urma cu doi ani, piata imobiliara nu mai avea nicio legatura cu realitatea", a declarat Cirjan.

Biroul din Bucuresti a fost deschis de catre olandezul Siep Hoeksma, care a analizat pentru mai mult de un an oportunitatile de investitii, fara a face insa nicio achizitie.

La inceputul acestui an Hoeksma a parasit compania, a carei conducere a fost preluata de Cirjan, fost director executiv al companiei Baneasa Rezidential.

ING RED este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Europa, cu un portofoliu in dezvoltare de circa noua miliarde de euro si o prezenta pe zece piete mature. Compania a dezvoltat in special proiecte mixte, avand ca principala atractie un centru comercial, cum este si cazul megaproiectului Zlote Terasy din centrul Varsoviei.

"In Romania au venit ca un pas firesc, dupa ce au intrat pe alte piete mature. In acea perioada insa era o piata a vanzatorilor, iar preturile terenurilor erau aberante", spune Cirjan, explicand astfel unul dintre motivele pentru care ING RED nu a inceput constructia niciunui proiect.

O serie de alte companii importante, precum ECE sau AIG/ Lincoln prospecteaza de mai multi ani piata imobiliara locala fara a se arunca in a face achizitii din acelasi motiv al preturilor considerate supraevaluate.

"Am ramas consultantul lor aici deoarece este posibil ca ING sa revina pe piata locala in doi-trei ani. Deocamdata nu au aparut aici active distressed, desi o serie de companii sunt intr-o situatie dificila. Preturile solicitate continua sa fie enorme", a mai spus Cirjan.

Grupul ING detine in continuare pe piata locala divizia de investitii imobiliare - ING REIM -, care si-a trecut in portofoliu proiectul Felicia Shopping Center din Iasi, pentru circa 40 de milioane de euro.