Bilantul SIF-urilor pe Bursa la zece ani de la listare: cresteri de 3.000% si tranzactii de 5,5 miliarde de euro

Autor: Andrei Chirileasa 30.10.2009

In zece ani, SIF-urile au castigat statutul de cele mai importante companii de pe Bursa de la Bucuresti, reusind sa-si imbogateasca investitorii cum putine alte companii au facut-o si contribuind la cresterea pietei de capital locale, care ar fi fost mult mai saraca fara ele.



"Fara discutie ca SIF-urile sunt cele mai importante companii de pe Bursa. Fara SIF-uri am fi avut o piata mult mai mica, mult mai putin lichida si mult mai putin atractiva pentru investitorii mari", sustine Valerian Ionescu, directorul departamentului de tranzactionare pe piata de capital al grupului BCR.

Tranzactionate pentru prima data la Bursa la 1 noiembrie 1999, SIF-urile au inregistrat in ultimii zece ani cresteri cuprinse intre 1.400% si 3.700%, iar tranzactiile realizate cu actiuni SIF s-au ridicat la 21,5 mld. lei (circa 5,5 mld. euro), reprezentand peste 45% din tranzactiile totale cu actiuni derulate in aceasta perioada pe Bursa de la Bucuresti.

"Probabil ca mai exista companii care au inregistrat in ultimii zece ani cresteri asemanatoare sau chiar mai mari, insa nu dintre companiile mari si lichide. Din acest punct de vedere, performantele SIF-urilor sunt greu de egalat", spune Ionescu.

Doar trei companii de pe Bursa, VAE Apcarom Buzau (APC), Mechel Targoviste (COS) si TMK Artrom Slatina (ART), au obtinut in ultimii zece ani cresteri de peste 1.500%, insa rulajul lor total, de 84 mil. lei (20 mil. euro), este mai mic decat tranzactiile realizate pe SIF-uri intr-o luna.

Metamorfoza SIF-urilor

La listare, SIF-urile au fost privite de investitori cu reticenta si neincredere, ceea ce a mentinut preturile la niveluri foarte joase. Create in 1997, ca urmase ale Fondurilor Proprietii Private (FPP), SIF-urile au mostenit active importante din economie, cum ar fi 30% din BCR, 25% din BRD, dar si participatii semnificative la peste 1.500 de companii din toate domeniile de activitate.

Pentru investitorii care au intuit atunci potentialul SIF-urilor, dat de portofoliile extrem de valoroase, oportunitatile de castig au fost imense.

"Cand au intrat la tranzactionare SIF-urile, am facut o analiza foarte empirica a portofoliilor acestora, in conditiile in care multe companii importante, erau listate, cum ar fi BRD. Chiar si aplicand disconturi semnificative, evaluasem SIF-urile atunci la circa 100 mil. dolari fiecare. Asta in conditiile in care capitalizarea lor in 2000, in perioada scandalului FNI, era de circa 9-10 milioane de dolari", isi aminteste Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.

"Sigur ca erau multe scandaluri legate de SIF-uri, lipsa de informatie privind portofoliile, iar investitorii mari le priveau cu neincredere, avand in vedere ca societati de investitii similare din alte tari, rezultate in urma procesului de privatizare, fusesera inchise. Pe parcurs insa modul de raportare a activelor si a portofoliilor a devenit mai transparent, iar perceptia fata de SIF-uri s-a schimbat. Cine a avut curaj sa investeasca la inceput a putut obtine castiguri importante", mai spune Manaila.

Principalul sau client este omul de afaceri Catalin Chelu din Galati, care a cumparat pachete semnificative de actiuni la SIF-uri inca de la listarea lor pe Bursa, ajungand sa detina un portofoliu de cateva zeci de milioane de euro.

Glorie si declin

Ascensiunea SIF-urilor a inceput in 2002, cand listarea pe Bursa a BRD a dat primele indicii privind valoarea reala a portofoliilor SIF, in conditiile in care fiecare SIF avea in acel moment cate 5% din actiunile bancii. Cresterea a accelerat insa incepand din 2005, cand fondurile de investitii straine au inceput sa se uite mai atent la aceste companii, care detineau in portofoliu companii importante din economia nationala.

Ridicarea pragului de detinere de la 0,1% la 1% si privatizarea BCR, la care SIF-urile detin participatii de cate 6%, au fost principalul motor al cresterii SIF-urilor, care au ajuns la mijlocul lui 2007 la valori record, de circa 100 de ori mai mari decat la listare. Prabusirea Bursei, odata cu criza financiara internationala, a afectat insa puternic actiunile SIF, care se tranzactioneaza in prezent la valori de cinci ori mai mici fata de maxime.

Chiar si asa, SIF-urile raman cele mai tranzactionate companii de pe Bursa si printre cele mai atractive din punctul de vedere al investitorilor si analistilor, capitalizarea lor actuala fiind de circa doua ori mai redusa decat valoarea activelor raportate la sfarsitul fiecarei luni.

Capitalizarea celor cinci SIF-uri este in prezent de 680 mil. euro, in timp ce activele nete raportate la finele lunii septembrie insumau 1,6 mld. euro.

"Cred ca SIF-urile pot repeta performantele din ultimii zece ani. In 2-3 ani vom avea schimbari importante la SIF-uri, la nivel legislativ, in privinta pragului de detinere, dar si la nivelul conducerilor", a precizat Adrian Manaila.