Adrian Severin se lupta cu David Miliband pentru postul de ministru de externe al UE

Autor: Magraon Andreea 30.10.2009

Europarlamentarul roman Adrian Severin candideaza pentru functia de Inalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate, creata de Tratatul de la Lisabona - unul dintre cele mai importante posturi de conducere din UE.



Daca Severin ar castiga aceasta pozitie, ea ar fi nu doar cea mai importanta obtinuta vreodata de Romania in cadrul institutiilor europene, ci si cea mai de prestigiu castigata de vreo tara din sud-estul Europei.

Severin este sustinut in aceasta pozitie de socialistii europeni (a doua forta politica a Parlamentului European), spune pentru ZF, europarlamentarul roman Corina Cretu.

Severin, citat de Mediafax, a sustinut ieri ca intrarea sa in cursa "este pe masa de discutie" si ca este o propunere a socialistilor europeni, dar ca "nu confirm si nici nu infirm candidatura".

"Severin ar fi avut o sansa in plus, daca el ar fi sustinut de Romania. Ar fi bine ca, in mod subtil, presedintele Traian Basescu sa treaca peste resentimente (Severin este social-democrat - n.n.) si sa spuna ca Romania sprijina aceasta pozitie care este dorita de tari ca Franta sau Germania", spune Corina Cretu.

Liderii europeni s-au intalnit ieri la Bruxelles in cadrul Consiliului European (acolo este si presedintele roman Traian Basescu), a carui miza este alegerea unui presedinte al UE si impartirea portofoliilor pentru viitoarea Comisie Europeana, al carei mandat va incepe la sfarsitul anului. Presa occidentala a relatat insa ca liderii celor 27 de state membre ale UE vor incepe negocierile si pentru functia de ministru de externe al UE, cum mai este numit Inalt Reprezentantul pentru Politica Externa al Uniunii.

Oficial, discutiile vor incepe in cadrul unei intalniri la nivel inalt luna viitoare, dar jocurile se fac inca de pe acum. Pozitia de ministru de externe al UE este a treia ca importanta in ierarhia viitoare a Uniunii - dupa presedintele UE si seful Comisiei Europene.

EurActiv.com comenta ieri ca principalii doi favoriti pentru acest post sunt Adrian Severin si actualul ministru britanic de externe David Miliband.

In timp ce vechile state membre ale UE au divergente cu privire la desemnarea fostului premier britanic Tony Blair pentru postul de presedinte al Consiliului UE, un politician provenind din ultimul val de extindere se pregateste sa se alature "trioului tenorilor UE" (presedintele Comisiei Europene, presedintele Consiliului European, Inalt Reprezentantul Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate - n.n.), a declarat o sursa de rang inalt, citata de EurActiv.com.

Ce va face ministrul de externe al UE

Potrivit Tratatului de la Lisabona, care mai trebuie ratificat de Cehia pentru a intra in vigoare, Inalt Reprezentantul Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate va fi vicepresedinte in Comisia Europeana si va primit portofoliul Afacerilor Externe. Inalt Reprezentantul va prezida Consiliul de Afaceri Externe (CAGRE, al ministrilor de externe).

Inaltul Reprezentant conduce politica externa si de securitate comuna a Uniunii. Acesta contribuie prin propuneri la elaborarea acestei politici si o aduce la indeplinire in calitate de imputernicit al Consiliului. Acesta actioneaza in mod similar si in ceea ce priveste politica de securitate si aparare comuna, se arata in Tratatul de la Lisabona.

Fost ministru de externe, Severin este unul dintre cei mai respectati europarlamentari cand vine vorba de politica externa. Este vicepresedinte pentru politica externa al Grupului Aliantei Socialistilor si Democratilor si a detinut functii importante in cadrul ONU, Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. In prezent, Adrian Severin se afla in SUA, in calitate de copresedinte al unei delegatii a PE.

Strategia Romaniei este buna, comenteaza EurActiv.com, deoarece se bazeaza pe faptul ca presedintia Consiliului European va fi data unei persoane din grupul Popularilor Europeni (PPE), iar cea de ministru de externe al UE va fi acordata unei persoane de stanga.

Inalt Reprezentantul Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate va conduce un serviciu diplomatic, numit Serviciul pentru Actiune Externa (EEAS), a carui infiintare va fi discutata de liderii europeni. Serviciul va fi format din functionari ai Comisiei Europene, ai Consiliului si diplomati din statele membre ale UE.

Blair vrea sa devina presedinte al UE numai daca poate "face o diferenta"

Problema presedintelui UE urma sa fie pusa pe masa discutiilor ieri seara si continuata astazi. Principalii candidati au ramas fostul premier britanic Tony Blair si primul-ministru luxemburghez Jean-Claude Juncker. Primul-ministru olandez Jan Peter Balkenende a anuntat miercuri ca nu este candidat pentru postul de presedinte al Uniunii Europene.

Liderii britanici fac lobby pentru fostul lor premier, insa acesta nu se bucura de sprijinilor "marilor" lideri din UE.

Presedintele Nicolas Sarkozy - primul care l-a propus pe Blair pentru postul de presedinte al UE - a invocat absenta Marii Britanii din zona euro.

Cotidianul The Times relata ieri ca oficialii britanici ii dau lui Blair 50-50 sanse sa obtine postul. Potrivit unor apropiati ai fostului premier, citati de cotidian, Blair doreste acest job "daca va reusi sa faca o diferenta pentru Europa".

The Times relateaza ca experienta lui Blair si "conexiunile" pe care si le-a dezvoltat de-a lungul celor zece ani in care a fost premier il vor ajuta sa fie un bun presedinte al UE.

Prietenii lui Blair sustin ca acesta nu a fost niciodata interesat direct de acest post si ca este multumit cu afacerile pe care le are in prezent - contracte cu banca JP Morgan de la care obtine 2,5 milioane de lire sterline anual si un contract de 2 milioane de lire sterline cu o firma financiara din ZŸrich.

De asemenea, pentru fiecare discurs pe care-l tine la diferite conferinte, Blair castiga 100.000 de lire sterline.

Romania nu e de acord cu reluarea ratificarii Tratatului de la Lisabona

Negocierile incep insa fara ca Tratatul de la Lisabona sa fie ratificat. Cehia este ultimul stat care trebuie sa adopte documentul.

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la plecarea spre Bruxelles ca Romania se va pozitiona la Consiliul European impotriva oricaror solutii care vizeaza reluarea ratificarii Tratatului de la Lisabona in tarile membre ale UE ca urmare a unor exigente ale Cehiei.

Potrivit presedintelui, subiectele aflate pe agenda summit-ului sunt pregatirea pozitiei comune a Uniunii pentru participarea la Conferinta internationala ONU privind schimbarile climatice de la Copenhaga din decembrie 2009, discutarea situatiei economice, financiare si de ocupare a fortei de munca in cadrul Uniunii, strategia Uniunii Europene pentru regiunea Marii Baltice si gestionarea migratiei ilegale si situatia din Afganistan si Pakistan.