Domino parlamentar: piesele grele ale PD-L, respinse rand pe rand de Legislativ

Autor: Iulian Anghel 29.10.2009

Propunerile premierului desemnat, Lucian Croitoru, pentru pozitiile cheie ale viitorului Guvern au fost respinse ieri, una cate una, in audierile de la comisiile de specialitate ale Parlamentului.



Votul pozitiv de miercuri pentru Vasile Blaga (propus pentru Ministerul Dezvoltarii) si pentru Bogdan Aurescu (propus la Externe) nu a reprezentat si ieri o tendinta. Rand pe rand Adriean Videanu (propus sa continue mandatul la Economie), Radu Berceanu (propus sa continue mandatul la Transporturi), Mihai Stanisoara (propus sa continue mandatul la Aparare) sau Sulfina Barbu (propusa sa preia portofoliul Mediului) au fost respinsi de comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Cei de mai sus sunt principalii stalpi ai PD-L, oameni cu care partidul, indiferent de denumirea lui, a mers inainte vreme de 10-20 de ani.

Emeric Saghi si Teodor Paleologu, mai nou sustinatori ai acestui partid, au fost de asemenea respinsi de comisiile de specialitate.

Niciodata in istoria de 20 de ani a parlamentarismului de dupa revolutie nu s-a intamplat un astfel de lucru. Tehnic, premierul desemnat putea sa numeasca alti candidati pentru posturile respinse. Insa el nu a facut-o pana aseara si, oricum, votul a fost clar unul politic - parlamentarii noii majoritati (PSD, PNL, UDMR) fiind, practic, decisi sa respinga orice propunere. In acest caz, votul care va fi dat miercurea viitoare in plenul reunit al celor doua camere parlamentare pare dinainte clar: Guvernul propus de Lucian Croitoru nu va trece de votul Parlamentului.

Sperantele lui Videanu

Reprezentantii puterii cred insa altceva si inca mai spera, chiar si cand nimic nu mai este de sperat.

Adriean Videanu a sustinut ieri dupa ce a fost respins de comisiile reunite de economie ca totul s-a rezumat la un "vot politic", mentionand ca la sedinta de plen de miercurea viitoare in care se va hotari soarta Cabinetului Croitoru ar putea sa existe surprize, intrucat acolo votul va fi secret.

Numai ca acelasi lucru il sustinea premierul Emil Boc si la momentul in care Guvernul sau a cazut in Parlament. Practic, opozitia a votat la vedere impotriva guvernului, pentru ca, chiar daca votul este, potrivit regulamentelor, secret, nimeni nu poate obliga vreun parlamentar sa arate ce voteaza.

"Daca votul a fost atat de strans

(36 de voturi "impotriva" si 29 de voturi "pentru" - n.n.) fiind vot pe lista, la votul secret s-ar putea sa avem surprize", a sustinut Videanu.

"Dupa cum ati vazut, foarte multi au votat stanjeniti, legat de dispozitia pe care au primit-o de la partid, la modul sincer. Lucrul acestea cred ca l-ati vazut si dumneavoastra. Dar, cand e votul secret, nimeni nu stie", a adaugat Videanu.

Boc crede in minuni : "Le este frica de anticipate"

Miercuri seara premierul in exercitiu, Emil Boc, a sustinut ca teama de anticipate ii va face pe parlamentari sa voteze pentru guvernul propus de Lucian Croitoru. Potrivit lui Boc, votul acordat ministrilor la audierile in comisiile parlamentare de specialitate este unul consultativ si sunt sanse ca Guvernul propus de Lucian Croitoru sa obtina votul de investitura in Parlament.

Boc a amintit ca respingerea mai multor guverne ii confera presedintelui dreptul de a dizolva Parlamentul, ceea ce va conduce la alegeri anticipate, o perspectiva care, in opinia sa, nu este una favorabila parlamentarilor.

Numai ca este putin probabil ca pana in alegeri Parlamentul sa respinga doua propuneri de guvern - singura solutie care deschide calea dizolvarii Parlamentului si a organizarii anticipatelor.

Basescu: Voi propune un alt prim-ministru

La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara la TVR 1 ca, daca Guvernul Croitoru nu va fi investit, va trebui sa desemneze imediat un nou prim-ministru, in conditiile in care acordul cu FMI trebuie renegociat, deoarece se inregistreaza unele restante.

Basescu a fost intrebat daca acorda Cabinetului Croitoru tot 50% sanse sa fie investit, asa cum mentiona intr-o declaratie anterioara.

"Imi mentin pozitia plecand de la premisa ca mi se pare prea mare iresponsabilitatea sa lasi tara in perioada de criza politica fara guvern. Am inteles actiunea constitutionala de daramare a Guvernului Boc. Era un guvern din care 8-9 ministri plecasera si intr-un fel sau altul exista o justificare politica. Sa refuzi cu obstinatie sa dai Romaniei un guvern este deja mult prea mult, pentru ca acest lucru ma va obliga la o imediata renominalizare a altui prim-ministru", a declarat Traian Basescu.

El a adaugat ca, in calitate de sef al statului, nu poate intra in jocul pe care il fac politicienii, respectiv sa lase Guvernul Boc in functie pana cand va fi validat noul presedinte.

De asemenea, el a admis ca, la un moment dat, era adeptul amanarii desemnarii unui nou prim-ministru dupa validarea viitorului sef al statului, daca Guvernul Croitoru nu va fi investit de Parlament.

"Era o ipoteza daca lucrurile se desfasurau normal cu Fondul, dar lucrurile nu se desfasoara normal", a precizat seful statului.

"Voi desemna un nou premier cu obiectivul ca acest premier sa stie foarte bine sa gestioneze situatia de criza economica", a conchis seful statului.

Comisiile parlamentare au inceput, miercuri, audierile ministrilor propusi de premierul desemnat Lucian Croitoru, doi dintre cei audiati fiind avizati favorabil, alti patru primind aviz negativ.

Ultimul ministru care urma sa fie audiat aseara era Cristian Vladescu pentru Sanatate.

Miercuri comisiile parlamentare au dat vot pozitiv pentru Vasile Blaga si Bogdan Aurescu, propusi pentru Dezvoltare si Externe, in timp ce Catalin Predoiu, Gheorghe Pogea, Adrian Radulescu, Mihai Seitan au primit aviz negativ pentru portofoliile Justitiei, Finantelor, Agriculturii si Muncii.

Votul asupra listei Cabinetului Croitoru in plenul Camerelor reunite este programat pentru 4 noiembrie.