Topul celor mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 29.10.2009

1. Delegatia FMI a sosit la Guvern, pentru a discuta cu Boc despre acordul de finantare. Membrii delegatiei Fondului Monetar International (FMI) au sosit la Palatul Victoria, pentru a discuta cu premierul interimar, Emil Boc, despre acordul incheiat de Romania cu institutia financiara, la intalnire participand si reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Delegatia FMI se afla in Romania pentru a doua evaluare a acordului si s-a intalnit, miercuri, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, avand si o prima discutie, la nivel de experti, cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.

Delegatia se va intalni cu mai multi lideri politici, a declarat, miercuri, seful misiunii Fondului in Romania, Jeffrey Franks, care a precizat ca discutii intre institutia financiara internationala si politicieni au avut loc si in trecut.

2. Membrii cabinetului Croitoru, respinsi de comsiile parlamentare. Comisiile parlamentare i-au avizat negativ pe toti cei opt candidati la functii in guvernul propus de premierul desemnat Lucian Croitoru pe care i-au audiat in cursul zilei de joi.

Dintre cei 14 membri ai cabinetului Croitoru, audiati miercuri si joi, doar doi au primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare: Vasile Blaga, pentru functia de ministru al Dezvoltarii, si Bogdan Aurescu, pentru funcia de ministru de Externe. Miercuri au mai fost respinsi de comisii Catalin Predoiu (Justitie), Gheorghe Pogea (Finante), Adrian Radulescu (Agricultura) si Mihai Seitan (Munca).

3. AFI Palace Cotroceni, cel mai mare mall din Romania, a fost inaugurat. Cotroceni Park, cel de-al zecelea si cel mai mare mall din Bucuresti, a fost deschis astazi, acesta avand o suprafata inchiriabila de 76.000 de metri patrati.

Deschiderea mall-ului a provocat deja reactii ale altor proprietari de centre comerciale, care simt cum lupta pentru banii de cumparaturi ai bucurestenilor se ascute puternic.

Proprietarii proiectelor Bucuresti Mall si Plaza Romania, cele mai vechi din Bucuresti, intentioneaza sa prelungeasca programul magazinelor pana la ora 23.00, pentru a atrage si a tine mai multa lume in mall, in conditiile in care proiectul Cotroceni Park se afla la circa un kilometru distanta de Plaza Romania.

4. Bursa de la Bucuresti reuseste sa treaca pe verde cu un avans de 2,60%. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat sedinta de joi in crestere cu 2,60%, pe o lichiditate care la finalul zilei s-a ridicat la 10,62 milioane euro (45,79 milioane lei).

Societatile de investitii financiare (SIF), grupate in cadrul indicelui BET-FI, au avansat in medie cu 3,60%, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii tranzactionate la Bursa, a castigat 2,20%. Companiile de energie, grupate in cadrul indicelui BET-NG, au inregistrat un plus de 2,62%.

5. Cel mai scump euro din ultimele 8 luni si jumatate: cursul BNR urca la 4,3079 lei/euro. Leul a continuat sa se deprecieze fata de euro la cursul de referinta, pentru a treia zi consecutiv, banca centrala anuntand la ora 13:00 o cotatie de 4,3079 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele 8 luni si jumatate. Un curs de referinta mai mare a fost anuntat pe data de 17 februarie, de 4,3096 lei/euro.