Prima racheta spatiala romaneasca, descarcata vineri pe o navă militara, pentru lansarea in spatiu

Ziarul Financiar 30.10.2009

Prima racheta spatiala romaneasca si echipamentele pentru lansarea acesteia sunt descarcate vineri pe o nava a Marinei Militare, de reprezentantii Asociaţiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), pregatirile pentru trimiterea vehiculului in spatiu urmand sa inceapa saptamana viitoare, scrie Mediafax.

"Astazi are loc descarcarea echipamentelor si rachetei pe nava militară, urmand ca saptamana viitoare sa desfasuram antrenamente in comun ARCA cu echipa Marinei si familiarizarea personalului ARCA cu nava. Antrenamentele vor dura maxim patru zile si apoi, daca prindem o zi cu soare, vant rezonabil si o mare de aproximativ gradul II, sa iesim in larg sa efectuam zborul. Daca vremea va fi nefavorabila, asteptam pana prindem o zi buna, pentru ca suntem hotarati sa lansam racheta anul acesta", a declarat, vineri, Simona Popescu, PR Manager ARCA.

Operatiunea de descarcare a avut loc in Dana militara 2 a portului Constanta.

Zborul rachetei Helen, proiectata si construita de ARCA, reprezinta ultimul antrenament in cadrul competitiei Google Lunar X Prize si, implicit, intrarea Romaniei in cercul tarilor care dezvolta programe spatiale de anvergura.