Vicepresedintele Dacia, speriat de eliminarea taxelor pentru masinile sud-coreene

Ziarul Financiar 30.10.2009

Eliminarea taxelor la importul de masini din Coreea de Sud ar putea avea consecinte dezastruase pentru piata auto europeana, implicit asupra industriei auto din Romania, odata cu aplicarea acordului de liber schimb incheiat de UE si statul asiatic, considera presedintele ACAROM, Constantin Stroe, citat de Mediafax.

Acordul de liber schimb, semnat de cele doua parti la 15 octombrie, prevede eliminarea tuturor barierelor tarifare in comertul dintre UE si Coreea de Sud. Intrarea in vigoare a acordului este prevazuta pentru a doua parte a lui 2010. In ceea ce priveste masinile, taxele pentru autovehiculele cu motor mai mare de 1,5 litri vor fi eliminate treptat in urmatorii trei ani de la intrarea in vigoare a acordului, iar la cele cu motor mai mic de 1,5 litri, in urmatorii cinci ani.

"Ridicarea taxelor pentru maşinile sud-coreene reprezinta reduceri de preţ de minim o mie de euro per unitate. Acest lucru este clar in dezavantajul Daciei, care nu va putea lasa din pret", a afirmat presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), Constantin Stroe, care este in acelasi timp si vicepresedinte al constructorului Dacia.

El a precizat ca, pana la eliminarea in totalitate a tarifelor comerciale, importul de masini sud-coreene in Romania se va dubla.