Soros: Este necesar un control international asupra capitalului

Ziarul Financiar 30.10.2009

Este necesar un control la nivel international asupra miscarilor de capital, noile reguli ale jocului din sistemul financiar putand duce la formarea unui nou sistem financiar global, a declarat miliardarul american George Soros, citat de Reuters.

"Acest lucru l-ar putea indeplini un nou acord Bretton Woods", a declarat Soros. Imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial, 730 de delegati din 44 de tari s-au reunit in Bretton Woods pentru a stabili o serie de reguli comerciale si financiare prin care s-a incercat refacerea sistemului economic. In cadrul acestei reuniuni au fost puse bazele Fondului Monetar International si al Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), care acum face parte din Banca Mondiala. "Se va decide cum trebuie tratate insitutiile financiare care sunt prea mari pentru a intra in faliment si vor fi luate in considerare noi reguli prin care sa fie reglementate fluxurile de capital", a mentionat investitorul american.

Soros a adaugat ca se asteapta ca China sa mentina controlul asupra capitalului dar a spus ca China va incerca de asemenea sa stabileasca legaturi cu tari bilaterale de clearing cu tari precum Brazilia, denominate in yuani.

Astfel de acorduri ar putea diminua statutul monedei americane de valuta internationala, a spus acesta.