Wipro a ajuns la 300 de angajati si mai face 150 de recrutari

Autor: Alina Pahoncia 01.11.2009

Filiala locala a Wipro, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de outsourcing si software din India, si-a dublat numarul de angajati in ultimele zece luni, ajungand la 300 de oameni in centrul de Business Process Outsourcing (BPO) din Bucuresti.
"Am crescut intr-o perioada in care lucrurile nu mergeau foarte bine. In urmatorul an estimam ca vom mai angaja inca 150 de oameni si ca ne vom extinde prezenta in Romania. Centrul de BPO din Bucuresti are o pozitie strategica in planurile noastre de business", a declarat pentru ZF Ashutosh Vaidya, seful operatiunilor de BPO ale Wipro la nivel global, care reunesc peste 23.000 de angajati in tari ca Australia, SUA, Brazilia, China, Romania, Filipine si India.
Procesele de BPO se refera la acele procese care nu au functie de baza in companii si care pot fi externalizate. Spre exemplu, un producator din industria farma poate externaliza activitatile de procesare a facturilor, cele de HR sau pe cele financiare, pentru a se concentra pe core business, care este reprezentat de productia de medicamente.
Aproximativ jumatate din cele 150 de recrutari planificate de Wipro vor fi facute pana la sfarsitul acestui an. Centrul de BPO din Bucuresti este cea mai mare zona europeana a indienilor in ceea ce priveste numarul de angajati si deserveste sase clienti internationali.
Presedinte si CEO al Wipro este Azim Premji, declarat de catre revista Forbes cel mai bogat om al Indiei timp de 6 ani (intre 1999 si 2005), cu o avere estimata in prezent la 14,8 mld. dolari. "Una dintre principalele ratiuni pentru care am ales Romania a fost disponibilitatea lingvistica extraordinara. Am gasit aici oameni care vorbesc multe limbi straine, abilitati care sunt completate de un puternic background in IT", a mai completat Vaidya.
Reprezentantii Wipro anuntasera anterior ca iau in considerare deschiderea unei unitati in provincie. "Planurile noastre raman in picioare", a spus Vaidya, fara a da detalii suplimentare. Alti jucatori din industria serviciilor au ales deja varianta deschiderii unui centru in afara Bucurestiului, pe fondul accentuarii deficitului de oameni si al cresterilor salariale. Genpact a mers la Cluj-Napoca, TechTeam a deschis birouri in Sibiu si Galati, in timp ce americanii de CGS au ales Brasovul. Industria de BPO este printre putinele care mai fac angajari intr-o perioada in care cele mai multe companii au pus pe hold proiectele de recrutare.
"In primele doua luni in care s-a facut simtita criza era o oarecare stare de incertitudine in organizatiii, iar clientii erau usor ezitanti. Ulterior, companiile s-au uitat la costuri si au realizat ca pot sa isi conserve cash-ul apeland la outsourcing", explica seful Wipro.
Indienii au demarat operatiunile pe piata locala in 2007. Salariile la nivel de entry-level in industria de BPO sunt de aproximativ 250 - 300 de euro, potrivit informatiilor din piata.