Ce vor angajatii de la sefii lor: feedback, libertate, coaching si atentie

Autor: Adelina Mihai 01.11.2009

Un procent de 62% din managerii romani sunt autoritari cu angajatii, ceea ce conduce la crearea unui climat de lucru demotivant in com­panii, arata cel mai recent studiu realizat de compania de consultanta in management Hay Group, care a ana­lizat in ultimii patru ani comportamentele managerilor romani, in special ale celor din companii multinationale. Specialistii straini spun insa ca managerii romani sunt creativi.
"Majoritatea managerilor romani au un stil de leadership de tip directiv, caracterizat de nevoia de a obtine rezultate pe termen scurt. Este un stil de conducere prin putere, autoritate, prin care angajatii sunt obligati sa faca anumite lucruri nu pentru ca vor sa le faca, ci pentru ca li se ordona", sustine Harry Meintassis, general manager al Hay Group Romania. De altfel, studiul mai releva faptul ca un procent de 44% din liderii companiilor de pe piata locala creeaza un climat de lucru prin care isi demotiveaza angajatii.
"Cea mai sanatoasa combinatie de stiluri de leadership este o imbinare dintre cel vizionar, in care angajatii inteleg cum arata succesul, stiu ce trebuie sa faca pentru a avea performante, si au nevoie de feedback la performanta, cu stilul participativ (in care angajatii trebuie incurajati sa gaseasca noi idei) si coaching, care ofera o dezvoltare pe termen lung a individului", mai spune Meintassis.
Stilul autoritar al managerilor ar putea sa afecteze noua generatie de lideri, care au acum varste cuprinse intre 22 si 27 de ani si care nu vor reactiona la o atitudine de tip directiv. "Oamenii tineri au pretentia sa li se ofere cele mai bune stimulente, ei vor sa fie provocati, sa petreci mult timp cu ei, ca sa-i antrenezi, sa le dai feedback, sa le dai libertate, dar in acelasi timp sa fii aproape de ei. Noua generatie de manageri e flamanda dupa atentie", mai spune Meintassis.
Paul Evans: Managerii romani sunt foarte creativi
Paul Evans, profesor de Organizational Behavior la INSEAD, Franta si director al centrului de resurse umane si dezvoltare organizationala al Shell, este de parere ca managerii romani sunt foarte creativi atunci cand vine vorba de posibilele solutii pe care le gasesc la problemele pe care le au.
"Managerii romani sunt foarte creativi si isi pun intrebari pe care fiecare trebuie sa si le puna in acest moment de criza. Se intreaba cum sa faca din companie un loc atractiv pentru viitor, in care businessul sa poata creste si sa aiba mai mult succes", spune Evans, care a sustinut un master class la care au participat aproximativ 20 de manageri romani. Ce ar trebui sa faca acum managerii romani: sa promita mai putin si sa faca mai mult.
"E foarte usor sa faci promisiuni, insa conteaza ceea ce livrezi, ceea ce executi. Asa ca managerii nu ar trebui sa faca promisiuni mari, pentru ca trebuie sa fie realisti si sa se asigure ca mereu executa si livreaza ceea ce au promis", spune Evans. In opinia sa, conditiile economice actuale reprezinta o oportunitate pentru companii pentru a face recrutari. "Acum este un moment fantastic sa recrutezi pentru organizatie", spune Evans.