Explozia cazurilor de AH1N1 grabeste vaccinarea

Autor: Ioana David 01.11.2009

Numarul imbolnavirilor de gripa AH1N1 a sarit de 400 pe teritoriul Romaniei, cazurile raportate crescand puternic de la o zi la alta in ultima perioada.
"36 de imbolnaviri au fost anuntate in urma cu 48 de ore, iar in cursul diminetii (de duminica - n.red.) alte 13", a spus Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Majoritatea cazurilor raportate in Romania au fost forme usoare ale bolii, in prezent, un singur barbat din Cluj avand o forma seriosa, fiind ventilat mecanic.
In aceste conditii, Ministerul vrea sa inceapa mai devreme campania de vaccinare, care initial a fost programata pentru 1 decembrie, si a trimis cereri catre patru producatori, Novartis, GlaxoSmithKline (GSK), Sanofi Pasteur si Baxter pentru un milion de doze de vaccin AH1N1. "Nu ma intereseaza care este pretul vaccinului, ci sa fac vaccinarea", a mai spus Streinu Cercel.

Productia locala de vaccin, insuficienta
Cererea a venit dupa ce mai multe cazuri de imbolnavire au fost raportate in unitati de invatamant din Iasi (unde o scoala a fost inchisa), Bucuresti, Cluj si Ploiesti. Pana acum, Ministerul se baza pe vaccinul produs la Institutul Cantacuzino, care se numeste Cantgrip, campania de vaccinare fiind programata sa inceapa in decembrie.
Anul acesta Cantacuzino va produce circa 5 mil. doze, iar de anul viitor va realiza lunar circa 1 mil. doze. Cantgrip nu va putea fi cumparat din farmacii, el fiind disponibil numai in cadrul campaniilor Ministerului.
In ceea ce priveste medicamente antivirale (folosite in tratamentul gripei), Streinu Cercel spune ca stocurile actuale pe care institutia le are sunt suficiente. El a precizat ca s-a discutat si posibilitatea de a interzice adunarile publice, insa ritmul in care gripa evolueaza nu impune acest lucru.

Situatie grava in Ucraina
In tarile din jur situatia este mult mai grava, in Ucraina spre exemplu, mai multe persoane au murit, Guvernul anuntand printre cele mai drastice masuri din lume pentru a limita raspandirea epidemiei, potrivit The Wall Street Journal.
Autoritatile au decis inchiderea scolilor si universitatilor timp de trei saptamani, au impus restrictii de calatorie si au interzis adunarile publice.