Anghel, BCR: O crestere de 2% la anul depinde de Guvern

Autor: Izabela Badarau 01.11.2009

Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) de anul viitor va depinde atat de evolutia economiilor din zona euro, cat si de masurile pe care le va lua Guvernul in prima parte a anului, spun analistii.
Daca in ceea ce priveste evolutia zonei euro exista semnale ca aceasta ne va ajuta, incertitudinile privind politicile interne inca persista.
"Cresterea economica de anul viitor se bazeaza in principal pe evolutiile economice din zona euro si Uniunea Europeana, care inainte erau privite mult mai pesimist. S-a dovedit ca daca zona euro scade, noi scadem si mai mult, daca zona euro creste, noi crestem si mai mult. Nu ar fi o mare surpriza sa avem o crestere economica de 2% in 2010, dar va depinde foarte mult de ce masuri vom lua. Daca vom lua din nou masuri prociclice, nu avem sanse", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Agentia de rating Fitch anticipeaza pentru anul viitor un avans al PIB de 2%, potrivit ultimei proiectii, anuntata la finele saptamanii trecute, dupa ce anul acesta scaderea urmeaza a fi de 7,5%. Fitch avea in primavara o prognoza de scadere economica pentru Romania de 2%, in conditiile unei diminuari a PIB de 4,5% anticipata pentru acest an.
Adancirea declinului de anul acesta a determinat astfel o rasturnare de situatie pentru anul viitor - trecerea de la minus la plus a cresterii economice - si ca urmare a efectului de baza, explica analistii. Astfel, raportarea la o baza mai mica, adica PIB-ul de anul acesta, va determina anul viitor o crestere economica mai mare. La fel s-a intamplat si cu prognoza Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care odata cu dublarea scaderii estimate pentru anul acesta, de la -4% la -8%, a revizuit in sus prognoza de crestere economica pentru anul viitor, de la 0,4% la 1%.
Agentia de rating Moody's anticipeaza un avans de 1,2%, dupa ce economia se va contracta cu 8,9% in acest an.
Estimari ceva mai moderate pentru anul viitor vin de la Comisia Nationala de Prognoza, care afiseaza o crestere de 0,5%, la fel ca prognoza oficiala a Fondului Monetar International (FMI).
"Pe plan intern, inca nu avem un set de politici coerente care sa poata sprijini evolutia economiei anul viitor. Daca ar fi stabilit un set de politici interne, o crestere economica de 1,5-2% nu ar fi chiar imposibil de atins intr-o varianta putin optimista", spune Laurian Lungu, managing partner la firma Macroanalitica.