“Exportul” de manageri romani in strainatate a depasit pentru prima data “importul” de expati

Autor: Adelina Mihai 01.11.2009

"Exportul" de manageri a depasit pentru prima data "importul" de expati, ca urmare a tendintei companiilor de a-si reduce costurile prin inlocuirea executivilor straini cu manageri romani.
"Anul acesta am stat destul de bine pe partea de export expati, in sensul ca am mutat din Romania in alte tari 600 - 700 de executivi, si mai putin bine in ceea ce priveste aducerea de expati in Romania, unde am mutat cam 500", sustine Cristian Borcos, general manager al filialei locale a companiei Interdean, care ofera servicii de mutare pentru expati, care estimeaza ca detine o treime din piata acestor servicii. Paradoxal, desi companiile nu se mai inghesuie sa aduca executivi straini in Romania, in incercarea de a reduce costurile, interesul expatilor pentru joburi in companiile de pe piata locala a crescut. Ce spun multinationalele angajatoare?
"Angajatorii romani accepta sa mai angajeze expati, dar nu mai sunt dispusi sa le plateasca pachetele de beneficii de pana acum si prefera sa le ofere pachete locale", sustine Sorin Roibu, managing director al firmei de executive search Arthur Hunt.
Expatii accepta sa vina in Romania pe pachete salariale cu pana la 30% mai mici fata de anii precedenti.
O multinationala cheltuie aproximativ 30.000 de euro pe luna cu un expatriat care ocupa o pozitie de CEO sau general manager. De regula, compania plateste si costurile de intretinere a locuintei sau cheltuieli legate de familia managerului. Executivii straini care vin in Romania stau in case sau apartamente inchiriate in zona Pipera, Baneasa, Soseaua Nordului sau in zonele centrale.