“Lucram la 70% din capacitate”, spune seful fabricii de izolatori din Turda a grupului american Lapp

Autor: Laurentiu Cotu 02.11.2009

Conducerea companiei Lapp Insulator din Turda, fosta firma Argillon Romania, producator de izolatori din portelan de medie si inalta tensiune, a revizuit in scadere estimarile de vanzari pentru acest an, de la 12 mil. euro initial la 9,5 mil. euro in prezent.
"Criza financiara afecteaza in continuare activitatea companiei noastre, astfel ca nu vom putea realiza cifra de afaceri bugetata pentru acest an. Nu am disponibilizat angajati, insa nici nu am mai facut noi angajari. Daca in momentul de fata functionam la 70% din capacitate, credem ca incepand din anul viitor vom putea sa producem la capacitate maxima. Ne bazam pe faptul ca exista semnale pozitive pe pietele europene care ne dau speranta ca de anul viitor criza va lua sfarsit", a declarat pentru ZF Transilvania Sorin Nutiu, director general al Lapp Insulator.
Compania a realizat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de aproximativ 4,6 mil. euro, in scadere cu 12% fata de perioada similara de anul trecut. In 2008 compania a inregistrat o cifra de afaceri de 12 mil. euro.
"Cu toate ca ne aflam intr-o perioada de criza, concurenta cea mai mare pe piata vine din partea producatorilor chinezi si indieni. Principalii clienti sunt firmele Siemens, ABB, Areva, Bohemia, E.ON sau Lapp Insulators Redwitz", a spus directorul general al Lapp Insulator.
Anul trecut peste 95% din productia realizata in Romania a fost destinata exportului, principalele piete fiind Europa de Vest si America de Nord.
Potrivit reprezentantilor Lapp Insulator, fabrica din Turda are o importanta majora in afacerile grupului, in conditiile in care celelalte fabrici nu pot produce unele tipuri de izolatori din cauza lipsei de echipamente. Divizia europeana a grupului american Lapp Insulator, compania Lapp Insulator GmbH&Co.KG cu sediul in localitatea Wunsiedel din Germania, producator de izolatori din portelan si compozit pentru liniile de transport al energiei electrice, a achizitionat anul trecut producatorul de izolatori din portelan de medie si inalta tensiune Argillon Romania, parte a grupului Argillon GmbH din Germania. Alaturi de Argillon Romania, au fost achizitionate si punctele de productie Argillon GmbH din Redwitz, Germania, si Jedlina Zdroj, Polonia, oficialii companiei germane nedorind sa faca publica valoarea tranzactiei. In acest an firma din Turda si-a schimbat denumirea in Lapp Insulator SA. Com-pania din Turda are in prezent 417 angajati.
Grupul Lapp Insulator detine sapte fabrici. La Turda se produc peste 100 de tipuri de izolatori de inalta tensiune.